Над 100 души от Берковица и други селища на страната

...
Над 100 души от Берковица и други селища на страната
Коментари Харесай

Над 100 души изкачиха връх Ком и развяха 18-метров трибагреник

Над 100 души от Берковица и други селища на страната се изкачиха на връх Ком в Стара планина и развяха там 18-метров трикольор. Походът „ По стъпките на Вазов “ е проведен от общината в Берковица в чест на 173-ата годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, живял в Берковица в интервала 1879-1880 година и основал в града първото туристическо сдружение, оповестиха от локалната администрация.

В похода до върха на 2016 метра надморска височина са се присъединили хора от управлението на община Берковица, общински съветници, спортисти и духовник от Българската православна църква. На върха е била изнесена литературно-музикална стратегия със стихове на Вазов, повдигнат е бил националния байрак и е отслужен церемониален водосвет за здраве и благоденствие.



В първите месеци след Освобождението на България младият тогава Иван Вазов е назначен за арбитър в Окръжния съд в Берковица и прекарва в града година и половина. Очарован от хубостта на Берковица и Стара планина над града Вазов написа едни от най-хубавите си стихотворения, отдадени на природата, а след това черпи доста сюжети за творчеството си от своя престой в Берковица. Вазов основава първото туристическо сдружение в Берковица и прави първото проведено нанагорнище на връх Ком над града.

Днес къщата в Берковица, в която е живял Вазов, е превърната в негов музей. В този музей е непокътната достоверната конюнктура от това време, могат да се видят персоналните движимости на патриарха на българската литература, годишно се провеждат културни прояви. Изкачването на връх Ком е една от тях и се прави за седма поредна година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР