Над 100 души, жители на селата Шишманци, Белозем, Раковски и

...
Над 100 души, жители на селата Шишманци, Белозем, Раковски и
Коментари Харесай

Искат референдум за боклука край Шишманци

Над 100 души, поданици на селата Шишманци, Белозем, Раковски и Стряма още веднъж блокираха рано тази заран пътната права към завода за боклуци край Шишманци, с цел да упорстват той да работи при прецизно съблюдаване на ограниченията за сигурност.

Сред участниците се разпространяваше подписка с искане за неотложно прекъсване на завода, до момента в който не завърши инспекцията и отговорните лица и институции за следващия пожар не бъдат осъдени. В нея към този момент са се присъединили 2000 души и още през днешния ден тя ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов.

През вчерашния ден и през нощта не е имало задимяване на региона, поради пожара на сметището, горящ в понеделник, само че екипи на пожарната към момента дежурят на сметището. Депото в Шишманци продължава към момента да пуши доста едва, в единични сектори тлеенето е в дълбочина. Те се обработват от екипите на пожарната.

Събралите се на следващия митинг са безапелационни, че ще продължат да отстояват позицията си за по-сериозен надзор над работата на завода.

Мобилната станция за премерване на качеството на въздуха, която през днешния ден ще остане пред кметството в Шишманци, в продължение на две денонощия отчиташе леко превишаване на стойностите на фини прахови частици. През вчерашния ден обаче бяха регистрирани 15 микрограма, т.е. доста по-ниски от приблизително денонощната норма, която е 50 микрограма.

Районната прокуратура разпореди през вчерашния ден на Икономическа полиция инспекция на завода за боклуци за вероятно закононарушение срещу околната среда. Срокът за приключването й е едномесечен. Хората споделят, че митингите им ще продължат и в идващите дни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР