Над 10 хиляди души излязоха по улиците на кипърската столица

...
Над 10 хиляди души излязоха по улиците на кипърската столица
Коментари Харесай

В Кипър протестираха срещу образователната реформа

Над 10 хиляди души излязоха по улиците на кипърската столица Никозия, с цел да стачкуват против просветителната промяна.
Това е една от най-масовите демонстрации за последните години, заяви БГНЕС.
В митинга се включиха учители, родители и възпитаници. Те се събраха към президентския замък под лозунгите: „ Не на съсипването на държавното обучение “ и „ Долу ръцете от образованието и учебните заведения “. Учителите бяха подкрепени и от други синдикати. Ораторите внезапно подлагаха на критика държавното управление и министъра на образованието.
Кипърското държавно управление има намерение да „ рационализира образованието “, неговата съществена цел – да се съкратят парите за култура с към 30 милиона евро и да се редуцира броят на учителите.
Според държавните представители тези ограничения са готови след отчети и оферти на Световната банка и след проучване на съответните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за оптималното потребление на човешките запаси в просветителната сфера.
Властите се пробват да намерят последователи измежду част от родителите и църквата. Архиепископът на Кипър прикани учителския профсъюз да ограничи своите претенции, тъй като в страната бушува рецесия. Преди това църквата прикани за основаването на огромни частни учебни заведения.
Според локалните наблюдаващи прокарваните в редица страни ограничения на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са надълбоко реакционни и са ориентирани към понижаване на държавното финансиране, организирането на учебните заведения като компании, увеличение на образователното време за учителите и понижаване на личния състав.
Кипърските учители декларират, че промяната ще унищожи държавната просветителна система. Те упорстват за опазване на безплатното обучение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР