Над 1 млн. лева са до момента щетите от големия

...
Над 1 млн. лева са до момента щетите от големия
Коментари Харесай

Пожарът в Рила изпепели досега гора за над 1 млн. лв.

Над 1 млн. лв. са досега вредите от огромния горски пожар в Рила. Там до момента са изпепелени близо 500 декара дървесина - на декар гора коства приблизително 2500 лв. - пари за гасене, залесяване и загуба на дървесина. Само полетите на хеликоптера Ми-17, който се включи в гасенето, костват към 3000 лв. на час, написа „ Монитор “.
От Изпълнителната организация по горите обясниха, че е още рано да се обмислен окончателните вреди от огнената буря, защото пожарът към момента не е загасен дефинитивно. Засега версията е, че пламъците са тръгнали от огън на бракониери или немарливи туристи. Разследването ще посочи точните виновници за тежкия случай.
Бедствието в Национален парк Рила върлува от неделя сутринта, а гасенето му продължава без спиране. Стихията е над село Долно Осеново. Военните също се включиха в потушаването на огнената буря, която унищожи скъпи типове от естественото благосъстояние в предпазената територия.
На помощ беше изпратен и вертолет.
Пожарът пламна в неделя сутринта в гората над симитлийското село и бързо се разрасна. Горят няколкостотин декара горски масиви и шубраци. До мястото на огнената буря няма път, което прави невероятно потушаването с пожарни коли. Гасенето се прави на ръка.
Засегнати са над 450 дка край хижа "Чакалица ". Местността Предел е сборният пункт на хората, които през вчерашния ден сутринта потеглиха да се борят с бедствието, ще се разчита и на хеликоптера, който се включи в помощ на пожарникарите.
"От шест часа започнахме, над 170 души вземат участие в потушаването на огъня ", разяснява инж. Георги Пармаков пред Българска телеграфна агенция.
Ситуацията през вчерашния ден беше по-сериозна от неделя, пожарът се разрастваше макар ниските температури. До сърцето на стихията се пътува към три часа, като горната му граница се намира на 2000 метра. До момента са изгорели към 500 дка високопланинска растителност, борова гора и смърч.
Голям пожар втори ден гори в Стара планина над Чипровци - сред върховете Дража глава и Голема чука. Фронтът е близо 5 километра и обгръща границата със Сърбия. Горят най-вече високи шубраци и сухи треви, само че има заплаха да обхване гората.
Местността е мощно пресечена, регионът е мъчнопроходим. В българската част на границата са пожарникари, присъединили са се и от горското стопанство в региона, а локалната власт търси доброволци. Пожарникари с техника гасят и от сръбска територия. И в Пирот се провеждат хора с джипове, които да оказват помощ на огнеборците. Наблизо няма обитаеми места, които да са застрашени от пламъците.
От началото на годината досега на територията на страната са зародили общо 629 пожара на повърхност от 49000 дка, оповестиха за „ Монитор “ от Изпълнителната организация по горите. От тях върхово са наранени 4174 дка.
Преките вреди, нанесени от пожарите за този интервал, са изчислени общо на 2 019 343 лева, настрана 2152 лева вреди от изгоряла дървесина на склад, 11195 лева вреди от изгорели фиданки и още 29 553 лева разноски, осъществени за гасенето им, като в тях не са включени разноските на другите институции, взели присъединяване в гасенето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР