Над 1 милион звезди ще бъдат обект на търсене на

...
Над 1 милион звезди ще бъдат обект на търсене на
Коментари Харесай

Над 1 милион звезди ще бъдат обект на търсене на извънземни

Над 1 милион звезди ще бъдат обект на търсене на извънземни. Търсенето на извънземна цивилизация е на път да се разшири доста. Инициативата Breakthrough Listen разгласи ново съдействие с обсерваторията MeerKAT в Южна Африка. В рамките на него повече от 1 млн. близки звезди ще станат обект на търсене на техносигнатури – евентуални доказателства за извънземен разсъдък.

С включването на тази невероятна обсерватория, която е най-големият радиотелескоп в Южното полукълбо, броят на задачите ще се усили близо 1000 пъти. Благодарение на съдействието сред екипа на Breakthrough Listen и инженерите на Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO) телескопът, който се състои от 64 антени, ще дава данни съвсем 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, в продължение на две години.

“Много съм разчувствана, че ще мога да организирам търсене на техносигнатури благодарение на един от най-чувствителните телескопи на света ”, споделя в доктор Чери Нг, теоретичен помощник по плана Breakthrough Listen за MeerKAT.

“Ще ни отнеме единствено две години, с цел да претърсим над един милион близки звезди. MeerKAT ще ни даде опцията да открием предавател, наподобяващ най-ярките „ радиофарове “ на Земята, на разстояние до 250 светлинни години в режим на рутинно наблюдаване. ”

Това търсене ще добавя настоящата работа, осъществявана с телескопа „ Грийн Банк “ (GBT) в Съединени американски щати, телескопа „ Паркс “ в Австралия и други телескопи по света. При програмата MeerKAT обаче астрономите ще бъдат улеснени доста, защото за разлика от GBT и “Паркс “, тук няма да се постанова непрекъснато пренасяне на антената.

“MeerKAT се състои от 64 чинии, които могат да следят 50 пъти по-голяма повърхност от небето, в сравнение с GBT може да види едновременно ”, изяснява основният откривател на Breakthrough Listen доктор Андрю Симион.

“Такова огромно зрително поле нормално съдържа доста звезди, които съставляват забавни цели за техносигнатури. Нашият нов суперкомпютър ни разрешава да комбинираме сигналите от 64-те чинии, с цел да получим сканиране на тези цели с висока резолюция и отлична сензитивност, без това да повлияе на проучванията на други астрономи, които употребяват масива. ”

Една от първите цели, които обсерваторията ще следи, е позната: Проксима Кентавър е най-близката до Земята звезда с две планети в обитаемата зона и от дълго време се счита за мощен претендент за евентуален живот.

Археолози откриха най-стария рунически камък

Obekti.bg

 

Над 1 милион звезди ще бъдат обект на търсене на извънземни

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР