Над 1 милион китайски уйгури са затворени в лагери за

...
Над 1 милион китайски уйгури са затворени в лагери за
Коментари Харесай

Китайските лагери за превъзпитание: блогър откри доказателства


Над 1 милион китайски уйгури са затворени в лагери за превъзпитание в Северозападен Китай, настояват правозащитници. Властите отхвърлят съществуването на сходни уреди, само че китайски блогър съумя да ги снима.

Лагер №3 в Урумчи, Синцзянско-уйгурски самостоятелен регион в Китай

Двайсетминутно видео, което демонстрира над 10 места за задържане в, дава нови доказателства за всеобщи репресии срещу етническите малцинства в страната.

Видеото е снимано от китаец на име Гуан Гуан. След като прочел изявления за сходни лагери в американското издание BuzzFeed News, той се отправил към Синцзян, с цел да ревизира местоположението на въпросните места за задържане. Неговият запис, пуснат в Ютюб през октомври, притегли вниманието на редица специалисти, които изследват особено тематиката за репресиите против етническите малцинства в СУАР.

Архитектката Елисън Килинг, която работи дружно с BuzzFeed News над основаването на сателитни фотоси за, означи, че информацията от видеото удостоверява това, което, по мнението на специалистите, се случва в Синцзян. „ Когато работите със сателитни фотоси, постоянно се постанова да верифицирате видяното благодарение на други източници на информация, които да я потвърдят “, споделя тя.

Документирано: 18 хипотетични пандиза в Синцзян
Редакцията предлага
А самият създател на видеото, блогърът Гуан Гуан, споделя следното: „ Посетих Синцзян през 2019, когато направих странствуване с велосипед из района, само че задачата ми не беше туристическа. Бях прочел историята в BuzzFeed News, където се разказваше за голям брой места за задържане, снимани със спътник “, споделя той.

Мъжът се ръководел от сателитните карти Mapbox на BuzzFeed News и сателитните изображения, предоставени от китайския портал Baidu Maps. С тяхна помощ той снимал 18 хипотетични пандиза в осем града на СУАР. Гуан Гуан потеглил от град Хами, където минал около център за насилствена рехабилитация на наркозависими. Това здание не попадало на картите на Baidu Maps.

Наличието на решетки на прозорците и оградата с бодлива тел го навели на мисълта, че може би става дума за място за задържане. По-нататък блогърът минал през казахския самостоятелен окръг Мори в Синцзян, където снимал център за задържане с високи наблюдателни кули, снабдени с камери за наблюдаване. По-късно той се добрал и до центъра на изолирания регион Мори. Нито един от тези обекти не е бил маркиран в картите на Baidu.

Когато Гуан Гуан дошъл в Урумчи, столицата на СУАР, той минал около няколко институции с кули за наблюдаване и високи огради с бодлива тел – типични белези на затвори в тази провинция. По стените на някои от тези здания имало лозунги от вида на „ Реформи посредством труд и културни преобразования! “.

Най-големият в света лагер за задържане?

През юли публицисти на организация Асошиейтед прес посетиха центъра за задържане №3 Урумчи в Дабанчен и описаха този комплекс като „ най-крупния в страната, а вероятно и в целия свят, с повърхност от към близо 90 хектара “. “Съдейки по сателитните фотоси, а и по количеството на камерите и скамейките, видяни по време на визитата, лагерът вероятно може да побере към 10 000 души “, твърди организацията.

В продължение на няколко години държавното управление на Китай лишаваше от независимост милиони, наричайки репресиите „ война срещу тероризма “. В сходни лагери попадат всеобщо уйгури, а дамите, които са били арестувани в такива лагери, упрекват китайските управляващи в систематични насилия, включително и полови.

Според АП, този лагер в Дабанчен е с потенциал за 10 хиляди души

Блогърът Гуан Гуан, чието лице се вижда във видеото, в този момент вероятно е заплашен от репресии. В ново свое видео, оповестено на 19 ноември, той показва вярата, че неговите фотоси ще могат да послужат като доказателства.

Властите: няма репресии

Китайските управляващи обаче отхвърлят всякакво присъединяване в сходни репресии. Представител на държавното управление на СУАР съобщи на 17 ноември, че в района са били признати „ твърди, решителни и ефикасни “ ограничения за битка против тероризма, които били сполучливи.

Уйгурският самостоятелен район на Китай граничи с Централна Азия, на негова територия живеят 10 милиона. Макар ислямът публично да не е неразрешен в конституцията на атеистичен Китай, в провинцията не спада напрежението сред управляващите и мюсюлманските малцинства. По оценките на правозащитници, в по този начин наречените лагери за превъзпитание сега се намират към 1 милион уйгури.

Още по тематиката можете да видите тук:
В лагер за превъзпитание: „ С електрошокове ни караха да учим китайски думи “
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР