Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират

...
Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират
Коментари Харесай

Половината от българите, планиращи почивка, ще изберат Черноморието


Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи възнамеряват да почиват това лято. Малко над половината (53%) от планиращите отмора това лято ще изберат българското Черноморие. Повече от половината българи (55%) не се тормозят да отидат на плаж поради COVID-19, сочи последното проучване на социологическа организация “Тренд”.

Младите и хората, живеещи в Столицата, в най-голяма степен са измежду планиращите отмора това лято. Спрямо миналата година се регистрира спад в каузи на планиращите отмора българи. Всеки десети към момента не е решил дали ще почива това лято, демонстрира изследването, представено от БГНЕС.

Отново, както и в миналата 2019 година, като съществена причина измежду непланиращите отмора се показва неналичието на финансови благоприятни условия. 12% от непланиращите отмора са хора, които споделят, че се тормозят да почиват това лято поради пандемията от ковид.

Малко над половината (53%) от планиращите отмора това лято показват българското Черноморие като желана дестинация, като по отношение на данните от предходната година дяловете са съвсем идентични (54%). Отчита се растеж на искащите да почиват на планина (21%) по отношение на миналата година – 16%, което се допуска и от засилената тревога на обществото около пандемичната обстановка, насочваща ги към избор за отмора на чист въздух и измежду открити пространства. Всеки пети заявява, че ще почива в чужбина, като тук отчитаме спад по отношение на миналата година (32%). Това в огромна степен може да се обоснове с терзанията в обществото ни от пандемията от COVID-19.

Независимо че отчитаме спад и измежду планиращите отмора в чужбина, Гърция продължава да е най-предпочитаната задгранична дестинация за отмора от българите. Географската непосредственост, а и значително към този момент основаните връзки и наложени обичаи са част от вероятните пояснения за това Гърция да е най-предпочитаната задгранична дестинация за летен туризъм.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) не престават да са водещите критерии, които образуват избора за място за отмора. Спрямо миналата година се регистрира повишение на значимостта на фактори като тишина и успокоение.

В подтекста на пандемията от ковид, екипът на „ Тренд “ зададе и няколко въпроса, касаещи настройките на жителите да посещават обществени места. Близо половината (47%) от интервюираните споделят терзания да почиват в чужбина поради пандемията от COVID-19, до момента в който 40% не споделят такива терзания. Малко повече от половината българи (53%) нямат терзания обаче да посещават места, където има доста хора. Близо две трети (62%) пък са тези, които не се тормозят да отидат на ресторант или кафе, по отношение на 31%, споделящи терзания. 55% нямат терзание да вървят на плаж в подтекста на пандемията от COVID-19. При всички тествани варианти отчитаме ясна взаимозависимост по отношение на възрастовата категория – младите в най-малка степен споделят сходни терзания, до момента в който по-възрастните в по-голяма степен.

Близо една трета (30%) от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а към една пета (21%) считат, че няма смяна в последните години, сочи още проучването на социологическата организация.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР