Над 1,5 милиона души се нуждаят от подпомагане, докато 600

...
Над 1,5 милиона души се нуждаят от подпомагане, докато 600
Коментари Харесай

Българите все по-трудно покриват разходите си за храна

Над 1,5 милиона души се нуждаят от подкрепяне, до момента в който 600 хиляди тона храна се изхвърлят всяка година

Българите все по-трудно покриват разноските си за храна поради повишаването на питателните артикули, горивата и електрическата енергия. Това излиза наяве от данни на Българската хранителна банка, предава.

От октомври насам броят на хората, които организацията поддържа, се е нараснал с над 60%. Така нуждаещи се от сходно подкрепяне у нас към този момент са над 1,5 млн. души.

В същото време, продължава да няма точни данни за унищожените артикули. Счита се, че в страната ни годишно се изхвърлят към 600 хиляди тона храна.

Производители на яйца желаят помощ от страната

С 30% пък са поскъпнали яйцата у нас от началото на годината. Причина за покачването още веднъж са увеличените цени на електрическата енергия, горивата и фуражите, отбелязва.

От сектора чакат производителите да намалеят и упорстват за съответна помощ от страна на страната.

" Средата на 21-ва година постепенно и последователно, знаете, всички енергоизточници, всички първични материали започнаха да нарастват. Това се усети на вътрешния пазар, както и на интернационалния пазар от пролетта на 2022 ", спомня си Иван Ангелов. По-голямата част от продукцията му се изнася за страни от Западна Европа.

Коронавирус пандемията и войната в Украйна са факторът за покачването на консумативите в яйцепроизводството, изясняват и от Асоциацията на промишленото птицевъдство. Не изключват повишаването да продължи и през идната година.

Според данните на асоциацията всеки ден в България се създават към 5 милиона яйца. Консумацията на ден доближава до три милиона, а останалата част се изнася. За разлика от други страни, у нас дефицит на яйца у нас не се чака.

Според изследвания на асоциацията 10% от промишлените производители у нас ще преминат към друга сфера или ще се откажат от бизнеса, защото сега работят на загуба. Затова упорстват страната да обезпечи спешно подкрепяне

" Първият настоящ проблем в последните 5-7 години, това е инфлуенцата по птиците. Тук мисля, че страната към момента е дебитор на българските производители ", споделя Иван Ангелов- притежател на плантация за произвеждане на яйца.

Производителите чакат действителни европейски стратегии за поддръжка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР