Над 1/3 тон риба (350 кг) отплува във водите на

...
Над 1/3 тон риба (350 кг) отплува във водите на
Коментари Харесай

„Софийска вода“ пусна 350 кг каракуда в река Искър

Над 1/3 звук риба (350 кг) отплува във водите на река Искър от Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на „ Софийска вода “ край Кубратово.

Поради планувани ремонтни действия и нужда от източване на водата, досегашното й местообитание – контактният контейнер на пречиствателната станция, стана неуместно място за презимуване на рибата, оповестиха от пресцентъра на сдружението. След продан на информация и координиране с способените органи, експертите на „ Софийска вода “ взеха решение, че най-подходящото място за рибата от типа златна и сребърна каракуда е на независимост, във водите на река Искър.

Преди да се реализира, акцията бе предшествана от обстоен разбор на рибата, която бе осъществена в профилираната лаборатория на Българската организация по сигурност нахраните. Пробите не демонстрираха съществуване на рискови за човешкото здраве тежки метали и детайли, считани че се натрупват в рибите, обитаващи нечисти води, изключително в по-едрите екземпляри. Те потвърдиха, че рибата е в прелестно здравословно положение.

През контактния контейнер на ПСОВ „Кубратово“ минава пречистената отпадъчна вода на пречиствателната станция, една от най-големите на Балканите и измежду първите по-енергийна успеваемост измежду близо 3000 сходни, ръководени от водещата в света група във водния бранш „Веолия“. Успешното реинтродуциране на рибите в река Искър ще способства за биоразнообразието в реката, в която през последните две десетилетия постепенно се завръща животът – с помощта на разширението на канализационната мрежа в столицата и пречистването на водите от нея. С третичното си ходило за премахване на фосфора и азота, връщаните води в лишената за дълго от живот преди десетилетия р. Искър, разрешават по-високи количества на О2 във водите и последователно възобновяване на водната и крайбрежна екосистема.

От стартирането си в употреба през 1984г. досега, ПСОВ Кубратово демонстрира постоянна и безотказна софтуерна употреба, а оптимизацията на софтуерните процеси при филтриране, употребяваща опита на „Веолия“, разреши цялостно енергийно покритие на потребностите от сила и продажба на към 20% „ зелена електрическа енергия “ на пазара. От друга страна, оползотворяването на метана и неизпускането му в атмосферата е ангажимент на „ Софийска вода “ АД като част от „Веолия“ към намаляването на парниковите излъчвания и принос в кръговата стопанска система.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР