Над 1,3 милиона жени и мъже в Германия работят по-дълго,

...
Над 1,3 милиона жени и мъже в Германия работят по-дълго,
Коментари Харесай

Защо фирмите в Германия целенасочено търсят пенсионери

Над 1,3 милиона дами и мъже в Германия работят по-дълго, в сравнение с би трябвало. През последните четири години броят на работещите пенсионери доста е повишен, демонстрира статистиката на Федералната организация по труда. През 2021 година на трудов контракт са работели 30% повече пенсионери, в сравнение с през 2017. А близо 1 милион пенсионери са изкарвали спомагателни пари с почасова работа, която остава под равнището на наложителното обществено обезпечаване. Тези стотици хиляди пенсионери не престават да се трудят и в изискванията на пандемия, въпреки че принадлежат към една от рисковите групи.

На 72 на работа

Семейната компания на Арно Бартхелмес към този момент от 20 години удължава договорите на свои пенсионирани чиновници. " Те освен имат дълготраен опит, само че и основават във компанията атмосфера на мира. От по-възрастните младите се учат на такива значими неща като възпитание и положително държание ", споделя Бартхелмес.

Но и огромни концерни като " Йенатек " целеустремено търсят пенсионери, които желаят да работят. Тази посредническа компания намира работа на 450 механици, шлосери, електротехници и ръководители на строителни обекти, 15 от които са на пенсионна възраст. Пенсионерите не престават да работят в това число и заради това, че предприятията целеустремено ги търсят. " Все повече клиенти осъзнават какъв брой скъпи са сътрудниците с опит ", споделя шефът на компанията Петер Шмит. И споделя за 72-годишен мъж, който и на тази възраст продължава да работи на строителния обект.

65-годишният Антон Януш е съумял да се оправи с тежко раково заболяване. След заболяването се пенсионирал, само че върти кормилото на таксито за една дребна компания. На месец му се събират по стотина часа работа. А парите му трябват, тъй като огромна част от пенсията му отива за вноските в частната му здравна осигуровка.

" Качих се на таксито и по друга причина: след заболяването си не желаех да седнал съм по през целия ден у дома. Побърквах се от досада ", споделя Януш. Смята да кара такси, до момента в който е здрав. " Шефът се пенсионира след 2-3 години, та най-малко до тогава ще бъдем дружно ", изяснява мъжът.

Особено в здравната сфера, в обществените грижи и в образованието към момента се трудят доста дами и мъже, които към този момент са навършили възраст за пенсия. Актуално изследване на Института на немската стопанска система демонстрира, че за доста от работещите пенсионери спомагателните пари не играят основна роля. " Повечето хора го вършат заради вътрешна нужда - тъй като им харесва съответната активност и тъй като желаят да останат дейни ", изяснява Оливер Щетес от цитирания институт. " А тези, които въпреки всичко загатват парите като претекст, не са безусловно жертви на пенсионерска беднотия ", добавя той.

В 40% от компаниите работят и пенсионери

По данни на института в четири от всеки 10 компании в Германия работят и пенсионери. Предприемачите все по-често правят оценка огромното значение на по-възрастните хора. " През 2015 година компаниите желаеха да задържат една четвърт от хората. Три години по-късно този дял доближи 58%. А това значи, че компаниите биха желали да задържат шест от всеки 10 души, които излизат в пенсия ", установи Щетес. Според него това е единственият метод да се подсигури прехвърлянето на опит от по-възрастните към по-младите сътрудници, пък и най-малко малко да се компенсира острият дефицит на квалифицирани фрагменти в Германия.

Мартин Вичас от Промишлено-търговската камара в Кемниц също установи, че ползата на компаниите към наемане на пенсионери съществено е повишен. " В последно време числата се удвоиха, даже утроиха ", твърди Вичас, който оказва помощ на компании да подписват контракти с пенсионери. Тази наклонност се вижда в цяла Германия, откриват както специалистите, по този начин и бизнесмените.

Според едно ново изследване на Института на немската стопанска система сега дефицитът на добре готови фрагменти в Германия е даже по-голям, в сравнение с преди началото на пандемията. Днес Германия има потребност от близо 400 000 квалифицирани фрагменти, като ситуацията е изключително мъчно в източните провинции. В тази част от страната делът на пенсиониращите се сега е по-висок от междинното, като в това време дефицитът на млади попълнения е по-остър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР