Над 1.2 милиарда лева от Лукойл Нефтохим“ липсват от сметката

...
Над 1.2 милиарда лева от Лукойл Нефтохим“ липсват от сметката
Коментари Харесай

Лукойл гази закона, цака ни с 1.2 милиарда

Над 1.2 милиарда лв. от „ Лукойл Нефтохим “ липсват от сметката на Фонда за енергийна сигурност, научи ПИК.

 

Такава е почти сумата, която от компанията трябваше да са превели на страната към днешния 24 юли, когато се навършват тъкмо шест месеца, откогато 48-ото Народното събрание одобри Закона за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива.

 

Какво се случи при започване на годината? Депутатите от предходния парламент гласоподаваха за това „ Лукойл “ да бъде облаган в допълнение. Според закона компанията трябваше всеки месец да превежда към фонда 70% от ценовата разлика сред суровия нефт вид „ Брент “ и съветския по-евтин петрол „ Уралс “. Целта бе с тези доходи хората да бъдат обезщетени за скъпите цени на горивата.

 

Миналата седмица министърът на стопанската система Богдан Богданов разгласи, че се прави инспекция дали и какви средства са импортирани от „ Лукойл “ във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Половин година след решението на депутатите от 48-ото Народно заседание по сметката на фонда има… 0 лв..

 

„ След половин година битка, през януари приехме закон поради надписването на горивото с левче. С този закон казахме следното на „ Лукойл “: От този 1 лев ще внасяте 70 стотинки във Фонда за енергийна сигурност, другите  30 стотинки са си за вас. 10 млн. литра горива се използват дневно. Излиза, че разликата от този 1 лев на литър или 10 милиона лв. дневно, отиват джоба на компанията поради дерогацията. Година и нещо от дерогацията печели единствено „ Лукойл “ и „ Литаско “, и то милиарди на година “, съобщи през уикенда ръководителят на Енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев.

 

Какво демонстрира обикновената калкулация? Както към този момент стана ясно, от приемането на закона са минали шест месеца. По 10 милиона лв. дневно, това прави 1.8 милиарда лв.. По предварителни калкулации, упованията са били във Фонда да постъпят най-малко 1.26 милиарда лв., на колкото се равняват 70% от по-горната сума.

 

Заради своеволията на „ Лукойл “ Добрев се закани още тази седмица да внесе в Народното събрание препоръчани, което да задължи държавното управление да откажем от дерогацията за импорт на съветски нефт.

 

Припомняме, че изключението за България от шестия пакет наказания на Европейски Съюз за Русия беше извоювано от кабинета „ Петков “.

 

pik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР