Начинът, по който Северна Македония продължава да се отнася към

...
Начинът, по който Северна Македония продължава да се отнася към
Коментари Харесай

Външният министър: Поведението на РС Македония не е най-бързият път към европейска интеграция

Начинът, по който Северна Македония продължава да се отнася към България, сигурно не е най-бързият път към нейната интеграция в Европейски Съюз. Това сподели пред публицисти служебният министър на външните работи Иван Кондов след Съвет " Външни работи " в Брюксел, съобщи БНР.

В рамките на съвещанието министрите на външните работи на Европейски Съюз организираха работен обяд с сътрудниците си от Западните Балкани. Ето какви въпроси са сложили някои от тях съгласно министър Кондов: " Някои от сътрудниците сложиха въпроса за по-бързото разширение или за една по-бърза писта. Естествено, от наша страна показах, че е извънредно значимо да се спазят всички задължения, в това число смяната на конституцията Посочих също по този начин, че при сегашната обстановка, при която България е споменавана по този метод (бел. ред. - македонският министър председател Димитър Ковачевски съпостави отношението на България към Северна Македония с това на Русия към Украйна), както се случи и с продължаващите нарушавания на човешките права - това сигурно не е пътят към по-бърза интеграция съответно за Северна Македония ".

На въпрос на БНР дали е срещнал схващане, министър Кондов отговори:

" Така или другояче доста страни споделиха, че Европейски Съюз е съюз, основан на полезности, тъй че би трябвало да се оправят всичките условия за европейската интеграция.

Министър Кондов е провел двустранен диалог с сътрудника си Буяр Османи в опит да се изяснят думите на премиера на западната ни съседка Димитър Ковачевски, че дискурсът на България съм Северна Македония е доста сходен на този на Руската федерация към Украйна:

" Той се опита да изясни, че де факто изявлението на министър-председателя е било обвързвано с съответни политици, а не по принцип с политиката на България, само че аз му сложих въпроса за какво освен това състояние е посочена България, а не конкрлетния политик, който те са визирали ".

България няма интерес от рухване на гласуването с единогласие във външната политика, сподели още министър Кондов./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР