Начинът, по който изразявате исканията си на работното място, зависи

...
Начинът, по който изразявате исканията си на работното място, зависи
Коментари Харесай

Как да накарате шефа ви да каже „да“ в имейл

Начинът, по който изразявате настояванията си на работното място, зависи както от компанията, по този начин и от шефа ви.

Може би разменяте няколко приказки в асансьора за евентуалната опция да наемете някого. Може би пускате молба за отпуск посредством Slack, затрупана от море от линкове и GIF-ове с котки. Или пък желаете среща очи в очи, до момента в който чакате край кафе машината напрежението да отмине.

Или пък просто пращате имейл.

Джоселин Глей, авторката на Unsubscribe: How to Kill Email Anxiety, Avoid Distractions, and Get Real Work Done ни предлага да формулираме писмото от позиция на преимуществото на обстановката. Но от позиция на шефа ви, а не на вас самите.

„ Ако задавате въпрос, предложете и решение – написа тя. – Имейлът не е положително място за спор. Съответно писма, които съдържат просто въпроси от вида на „ Какво мислиш за X? ” като цяло са неефективни. Заетите хора нямат предпочитание да позволяват вашите проблеми и надлежно не ви пишат дълги отговори.

Поради тази причина вие бихте желали да предоставите цялата информация, от която шефът ви се нуждае, с цел да вземе решение на мига. Разбира се, можете да придвижите полемиката и офлайн (един-единствен имейл да вземем за пример не би решил проблема с наемането на нов човек). Вашият началник обаче към този момент ще разполага с главната информация, с цел да обмисли обстановката по-добре.

Глей предлага три разновидността за най-често срещаните молби.

За наемане на нов чиновник

„ Здравей, Карън, знам, че занапред ти следва да определиш бюджетите за идната година. Затова желаех да те попитам дали бихме могли да обсъдим опцията за наемането на нов търговец? Прегледах резултатите и открих, че в случай че прибавим нов човек, ще удвоим новите клиенти, които привличаме всяка година. Това значи, че единствено за три месеца новият чиновник ще си е изплатил заплатата и към този момент ще печели за компанията. “

За отпуск

„ Здравей, Карън. Исках да помоля за няколко дни отпуск. От 6 октомври (понеделник) до 13 октомври (понеделник). Тъкмо приключихме дилемите по новия план и в този момент интервалът ще е спокоен. Освен това Марк се съгласи да поеме моите клиенти, до момента в който не присъствам. Съответно ще мога да се върна отпочинал и с нова сила, нужна за идните огромни празнични продажби. “

За посещаване на конференция

„ Здравей, Тина, обмислях разнообразни благоприятни условия, по които да обогатя уменията си. Оказва се, че в границите на SXSW идната година ще има лектори и уъркшопи, които в действителност ще са ми от изгода. Бих могъл да сформира и отчет, с който да споделя с екипа какво съм научил, откакто се върна. Пресметнах разноските – билет, хотел и летищните такси ще костват на компанията 2500 $. Мислиш ли, че можем да си го позволим? “

Източник: Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР