Начинът, по който една двойка разпределя финансите си, има голямо

...
Начинът, по който една двойка разпределя финансите си, има голямо
Коментари Харесай

Трябва ли да споделяте парите с половинката си

Начинът, по който една двойка разпределя финансите си, има огромно въздействие върху връзките сред двамата. Според психолозите по този начин връзките се разделят пет вида.

Казват да не смесваме бизнеса с удоволствието, а какво става, когато смесим парите с любовта? Във всяка двойка има разнообразни способи за разпределение на парите. Дали вие или половинката ви държи надзор над финансите, или пък сте решили да споделяте всяка стотинка – всичко това приказва доста за вашите връзки.

Вижте по какъв начин психолозите поясняват петте вида връзки и методите, по които се оправят с парите.

Двойката “Всичко мое е и твое ”

Тези хора споделят всичките си пари с половинката – заплатите отиват в една банкова сметка и всичко се изплаща от там. Това е в действителност положително улеснение във връзка с изчисляването и спестяването. Знаете с какъв брой разполагате и какво можете да извършите с това.

Според изследване на университета в Лос Анджелис, тези двойки, които съумяват да разделят парите си по този метод са по-щастливи и възможностите им да се разделят са по-малки.

 Трябва ли да споделяте парите с половинката си

Разбира се, това важи само, в случай че съумеете да се спогодите в това отношение. Много постоянно поражда проблем, в случай че единият от двамата печели повече или пък имате разнообразни привички в спестяването. Ако вие предпочитате да спестявате, а половинката ви си купува неща, които съгласно вас са безсмислени, може да стартират кавги и неразбирателства.

Методът “Разделяй и владей ”

Всеки си има лична банкова сметка и не е нужно да дава пояснение на другия във връзка с парите си. Разделяте си сметките и всеки би трябвало да си заплаща своята част, само че кой си е купил чанта за 200 лева не е значимо.

Според специалистите това е методът, който модерните двойки избират по-често. По този метод всеки си има собствен персонален живот, като споделя значимите неща с индивида до себе си. Заедно с това двойките се усещат по-уверени, че даже и нещо да се случи сред тях, няма да изгубят парите си.

 Трябва ли да споделяте парите с половинката си

Единственият минус на това е, че е по-трудно да се възнамеряват по-големи покупки и да се икономисва за нещата като двойка. Когато се грижите и за деца, става още по-трудно, тъй като там разпределянето на парите изисква да сте открити с другия. Важно е да знаете кой с какъв брой разполага и какъв брой от тях отиват при децата.

Средното състояние

Някои двойки пък избират по-неутрален вид. Имат обща сметка, където дружно влагат пари и дружно ги харчат, само че всеки има и лични средства, с които може да се разполага, по какъвто метод пожелае.

Този способ най-вече се доближава до съвършената златна среда. Единственото, за което би трябвало да се внимава тук, е по какъв начин разграничавате кое е общо и кое е персонално. Дали би трябвало сама да платиш за това, което си си взела за утешение след гледането на децата, или това влиза в категорията “заплата по майчинство ” е въпрос, който дружно би трябвало да отговорите.

Микро- и макро-мениджърите

С този метод си разделяте отговорностите, тъй че единият да поеме огромните разноски като наем, сметки и тн., а другият да се грижи за всекидневните потребности от храна, медикаменти и всичко около това. Така един се занимава прецизно единствено в неговата сфера, не се бърка прекалено много на другия, и не се появяват проблеми кой какво платил.

 Трябва ли да споделяте парите с половинката си

Важно е обаче да се консултирате един с различен – не купувайте сирене за 20 лева, което не знаете дали половинката ви ще хареса, тъй че и той да не даде парите за децата за биткойни.

5 въпроса, които би трябвало да зададеш, преди връзката да стане сериозна

Диктаторският режим

Единият поема всичко в своите ръце – парите отиват при него и той се оправя с разноските. Макар и това да може да работи за някои хора, това е най-опасният вид. Връзката ви елементарно може да пропадне, тъй като единият не знае нищо за това по какъв начин парите му са харчени. Това може да наруши доверието и да ви накара да се чувствате употребявани. От друга страна “диктаторът ” също не е в съвършената обстановка, тъй като цялата отговорност пада върху него.

Независимо кой от разновидностите изберете за вашата връзка, най-важното е да има добра връзка посред ви. Ако съумеете да говорите по тази тематика, без усложнения, ще се справите и с всичко останало.

Как да се възстановим след бърнаут?

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР