Начина на сгъване на хартиената бюлетина, както и на бюлетината

...
Начина на сгъване на хартиената бюлетина, както и на бюлетината
Коментари Харесай

ЦИК реши как да се сгъват бюлетините за вота на 2 април

Начина на прегъване на хартиената бюлетина , както и на бюлетината от машинно гласоподаване дефинира Централната изборна комисия (ЦИК) със свое решение. 

При гласоподаване с хартиена бюлетина член на секционната изборна комисия (СИК) я откъсва от кочана пред гласоподавателя, демонстрира му я, с цел да се увери той, че върху бюлетината няма отбелязване и слага щемпел на едно от местата на гърба й.

Преди да даде бюлетината на гласоподавателя членът на СИК я сгъва пред него по този начин, че горният ѝ край да опира в чертата под последното поле с квадратчето „ Не поддържам никого “, без да се закрива полето с номера на бюлетината в долния край и перфорацията над него, които остават забележими. Местата за полагане на печатите от СИК остават от външната забележима страна на бюлетината. След това той сгъва още един път бюлетината по същия метод, като номерът й и перфорацията в долния край остават забележими, а положеният щемпел остава от външната страна на бюлетината.

След като гласоподавателят означи своя избор, сгъва бюлетината по предложения метод и подава сгънатата бюлетина на член на СИК, който сверява номера й за сходство с номер в кочана и при сходство подпечатва наново бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера й за стартиране в непрозрачната кутия.

След повторното щампосване на бюлетината гласоподавателят я пуска в изборната кутия за хартиени бюлетини, поставя автограф в изборния лист, получава назад документа си за идентичност и напуща изборното помещение.

При гласоподаване с бюлетина от машинно гласоподаване от устройството се отпечатва бюлетина от машинно гласоподаване, която гласоподавателят сгъва двукратно. Избирателят подава сгънатата бюлетина на член на СИК, който я подпечатва с един щемпел на комисията.

След щампосване на бюлетината гласоподавателят я пуска в изборната кутия за бюлетини от машинно гласоподаване, връща смарт картата, поставя автограф в изборния лист, получава назад документа си за идентичност и напуща изборното помещение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР