Началото на годината е време за фокус върху предстоящите задачи

...
Началото на годината е време за фокус върху предстоящите задачи
Коментари Харесай

Димитър Радев: 14 дни преди датата на въвеждане на еврото ще захраним банките с евробанкноти

Началото на годината е време за фокус върху идните задания и стратегическите провокации. За банковия бранш те в огромна степен са свързани с нуждата от сполучливо завършване на процеса на присъединение на България към еврозоната. Този развой към този момент ангажира обилни старания и запаси, както на Българската национална банка, по този начин и на банките. Основен риск пред процеса на присъединение в избрания времеви небосвод е развиването на политическата обстановка в страната. Това написа в бюлетина на Асоциацията на банките в България Димитър Радев, шеф на Българска народна банка.

Според него, триумфът на процеса допуска дейни политически съвещания с нашите външни контрагенти и огромна законодателна активност вътре в страната в границите на идващите няколко месеца. Продължаващата политическа рецесия слага под въпрос, както политическите, по този начин и законодателните дейности в поддръжка на процеса на присъединение.

" Българска народна банка настоящо извършва огромен набор от други задания по въвеждане на еврото, произлизащи от компетентностите и отговорностите на централната банка. За тази цел сме обезпечили нужната организация и запаси. Приетият от Управителния съвет на Българска народна банка предишния месец бюджет на Българска народна банка за 2023г. дефинира към 110 млн. лв. разноски за действия особено по отношение на подготовката за еврото и още към 53 млн. лв. в капиталовата стратегия на Българска народна банка, свързани с тази подготовка. Българска народна банка е управителна част от институционалния механизъм на процеса на въвеждане на еврото в България ", счита Радев.

Управителят на Българска народна банка е съпредседател (заедно с министъра на финансите) на Координационния съвет за подготовка за участието в еврозоната. Също по този начин, Българска народна банка дава отговор за три работни групи, обособени в границите на Координационния съвет: “Пари (банкноти и монети) “, “Кредитни и други финансови институции ” и “Платежни системи и снабдители на платежни услуги “. Всяка от тези групи подхожда на ресорите на трите ръководства в Българска народна банка и е ръководена от подуправител на Българска народна банка. Отговорностите на Българска народна банка при по този начин основаната организация покриват необятни сфери.

Сред работните задължения попадат изборът на дизайн на българските евромонети, изтеглянето на българския лев от обращение, адаптирането на софтуера на банкоматите за работа с евро, както и даването на евро на банките. Сред гореизброеното, да вземем за пример, една задача с висок времеви приоритет и забележителен публичен интерес ще бъде изборът на национална страна на бъдещите български евромонети. С оглед на напредналия етап на практическата подготовка, налице са причини българските евромонети да възпроизведат дизайна на актуалните ни разменни монети. Това ще улесни известността и прехода към новите монети в България и ще обезпечи последователност в историята на българските парични знаци и одобряване на националната еднаквост посредством познатите знаци на българския лев – към този момент в мащабите на цялата еврозона и при световното разпространяване на еврото.

Освен Българска народна банка, банките също играят значима роля в инфраструктурната подготовка и ефикасното въвеждане на еврото. Те към този момент извършват натоварен график с многочислени на практика планове, свързани с присъединението към еврозоната. Координацията сред Българска народна банка и банките е на положително равнище и образува оценката за цялостния прогрес в процеса на подготовка за еврото. За задачата в централната банка към този момент идва периодическа и съответна отчетност от банките, в това число във връзка с остойностяването на разноските за доработки на системите им. Както за Българска народна банка, ориентирите за идните задания и отговорности за банките са обрисувани в Националния проект за въвеждане на еврото.

Планът разказва нуждата от подготовка за действия, като превалутиране на депозитите, заемите, скъпите бумаги и другите финансови принадлежности, както и на дяловите участия. Преди датата на въвеждане на еврото банките би трябвало да приготвят осведомителните си системи за двойно показване в левове и евро по съществени банкови документи и транзакции (салда по сметки, банкови преводи, тегления на банкомат, цени за таксите и комисиони, заплащания по главници и лихви, лихви по депозитни сметки).

В деня на въвеждането на еврото ще се извърши автоматизирано превръщане на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лв. по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите снабдители на платежни услуги ще бъдат преобразувани гратис в евро. Вследствие от автоматизираното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в интерес на банките. Банките ще имат значими отговорности и при обмяната на банкноти и монети - в месеците преди въвеждане на еврото и по-късно. Например, две седмици преди датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще стартира авансово да зарежда банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна.

В умозаключение, всичко гореописано не изчерпва областите, в които предстоят месеци на пределна готовност за банковия бранш, Българска народна банка и другите институции, освен това, в комплицирана политическа среда. Например, както беше посочено, основно значение за сполучливо и навременно присъединение към еврозоната има законодателната стратегия. Народното събрание към този момент съумя да одобри значими актове, да вземем за пример, промени в Закона за Българска народна банка, свързани с осъществяването на рекомендации в предходни отчети на ЕЦБ за оценка на конвергенцията на България.

Предстоят, обаче, още значими законодателни промени, да вземем за пример, свързани с правната интеграция на Българска народна банка в Евросистемата и с нуждата от приемане на Закон за въвеждане на еврото в България, уреждащ рамковите правила, правила и процедури за въвеждането на еврото като публична валута у нас. Всичко това илюстрира сериозността и значимостта на идните задания и планове. Напредъкът по тях и постигането на задачата за присъединение към еврозоната от 1 януари 2024г. ще не престават да зависят от развиването на политическата обстановка и мотивацията за общи и координирани старания на всички ангажирани институции в България. Близките месеци могат да предефинират и дадат решителен подтик за стратегическото развиване, освен на банковия бранш, само че и на българската стопанска система, като цяло.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР