Началото на честването на 135-ата годишнина от обучението по физика

...
Началото на честването на 135-ата годишнина от обучението по физика
Коментари Харесай

Поставиха началото на честванията 135 години физика в Софийски университет

Началото на честването на 135-ата годишнина от образованието по физика в Софийския университет и 60-годишнината от съществуването на Физическия факултет като независимо звено в Алма матер е сложено през вчерашния ден с празненство, на което са участвали ректорът на Софийския университет проф. доктор Георги Вълчев, декани на факултети, представители на институти на Българска академия на науките, преподаватели, чиновници на факултета, студенти и посетители, оповестиха от екипа на факултета.

" Всички събития на факултета от през днешния ден до идната година ще бъдат под надслова „ 135 години физика в Софийски университет “, е споделил деканът на Физическия факултет проф. дфзн Георги Райновски и е припомнил и другото значимо събитие - 60-годишнината от съществуването на Физическия факултет като независимо звено на Софийския университет.

По мотив двойния празник на Физическия факултет е получен приветствен адрес от президента на Република България Румен Радев. В адреса си президентът е отбелязвал, че 135-годишнината на висше обучение по физика е знакова за приемствеността сред поколенията на преподаватели, учени и ученици на факултета.

„ Постиженията на българските физици през днешния ден в преподаването, в изследователската активност и значимото интернационално съдействие с Европейската организация за нуклеарни проучвания и Обединения институт за нуклеарни проучвания почтено надграждат знаковия принос на видни учени като доцент Никола Стоянов, проф. Иван Странски, проф. Емил Джаков, проф. Георги Наджаков, проф. Елисавета Карамихайлова, акад. Любомир Кръстанов и други ", е споделил президентът Румен Радев.

Поздравителен адрес за празника на факултета е получен и от министъра на енергетиката. В него министърът Румен Радев е декларирал, че като ученик на Физическия факултет усеща празника персонален и е показал, че устойчивият прогрес на българската енергетика е неосъществим без дейното присъединяване на възпитаниците на факултета, както и без експертизата на техните преподаватели.

По мотив двойния празник на Физическия факултет проф. дфзн Севдалина Димитрова, теоретичен секретар на Българската академия на науките и ученик на факултета, е поднесла привет от името на управлението на Българска академия на науките. 

За историята, приносите и триумфите на факултета е приказвал и един от доайените на преподавателската общественост проф. дфзн Иван Лалов. Той е бил декан на факултета през интервала 1991-1993 година, ректор на Университета в интервала 1993-1999 година и длъжностен министър на образованието науката и технологиите в интервала февруари - май 1997 г. 

В рамките на юбилейното събитие са показани презентации на всички катедри във Физическия факултет. Техните ръководители са разказали за историята, научните планове и научни групи и просветителните достижения и стратегии, които трансформират Физическия факултет във водещото място за образование по физика във всички степени на висшето обучение в България.  

Академичната гилдия на Физическия факултет е била поздравена и с видеоприветствие от световноизвестният физик доктор Сотир Червенков, притеглен академик в план  „ Софийски университет - маркер за нововъведения и софтуерен трансфер (SUMMIT) " в направление " Нови материали и фотоника ", означават от екипа на факултета. /ПВ/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР