Начало на втората фаза в отварянето на града-призрак Вароша обявиха

...
Начало на втората фаза в отварянето на града-призрак Вароша обявиха
Коментари Харесай

Ердоган обяви втора фаза в отварянето на града-призрак Вароша

Начало на втората фаза в отварянето на града-призрак Вароша оповестиха президентът на Турция Реджеп Ердоган и водачът на кипърските турци Ерсин Татар през днешния ден в речите си по време на тържественото честване на 47-а годишнина от турската инвазия в Кипър. Кипърските гърци стачкуват против нарушаването на резолюциите на Организация на обединените нации.

 3,5% от територията на Вароша, изоставеното от 47 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста, са включени в пилотното отваряне. От тази част ще бъде вдигнат статутът на турска военна зона и тя ще бъде предадена под кипърско-турска гражданска администрация при „ ценене на правата на благосъстоятелност ”.

Кипърските гърци, които желаят да върнат парцелите си, могат да аплайват пред профилираната турска комисия в окупираните територии.

„ Този район, който бездейства от години, ще бъде признакът на проспериращото бъдеще на острова ", съобщи турският президент Реджеп Ердоган.

Заедно с новия ход турската страна открива за обществеността два нови плажа, до момента без достъп поради оградата, и построява разнообразни обекти на публични места в града. Те са измежду плановете, финансирани от Турция в северната част на острова, които Ердоган открива през днешния ден.

Първата фаза в отварянето на Вароша стартира на 8 октомври предходната година, в наличието на турския президент, предизвиквайки остри реакции на интернационалната общественост.

Голяма проява под надпис „ Всички сме Фамагуста " събра в понеделник вечерта покрай демаркационната линия край града стотици кипърски гърци, бежанци, политици от разнообразни партии. Те стачкуваха против едностранните турски решения, с които се нарушават резолюциите на Организация на обединените нации за Вароша.

„ Опитът за смяна на статуквото на Фамагуста е недопустим ”, реагира през днешния ден президентът на Кипър Никос Анастасиадис.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР