Начало Как да се включа Вдъхновените Не сте имали детство,

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Не сте имали детство,
Коментари Харесай

Не сте имали детство, ако не познавате този човек

Начало Как да се включа Вдъхновените Не сте имали детство, в случай че не познавате този човек Той владее магията на словото и умее да придвижва хората тук-там, оттатък най-богатото детско въображение  Ванеса Николова 16 май 2019, 09:27
риказките са за всички, без значение от възрастта.

От момента, в който ги чуваме за пръв път от майките и бабите си дотогава, когато пристигна времето да ги описваме на личните си деца, помним сюжета до най-малкия подробност.

Колко постоянно обаче си спомняме за майсторите, от чието богато въображение са се родили тези шедьоври на литературното изкуство?

Днешната дата свързваме с един от тези вълшебен разказвачи. На 16 май преди 316г. последния си земен път извървява Шарл Перо – създател на едни от най-популярните приказки и до през днешния ден.

Черпейки от наличния фолклор, Шарл Перо съумява да вдъхне живот на остарелите национални приказки и да ги преобрази в завладяващи разкази, които ще се предават от майки на деца стотици години след неговата гибел.

Най-вероятно всяко едно от тези заглавия ще накара нещо във вас да трепне. „ Спящата красавица”, „ Котаракът в чизми”, „ Пепеляшка”, „ Червената шапчица”. Спомнихте ли си?

Всички тези литературни бижута имаме с помощта на един човек – Шарл Перо.

Французинът се ражда на 12 януари 1628г. Той е седмото дете в фамилията на Пиер Перо и Пакет Льо Клерк. Благодарение на положителното финансово положение на родителите си, Шарл се образова в елитни френски учебни заведения.

Когато приключва учебно заведение, Шарл Перо учи известно време право, след което се насочва към работа в държавната работа, следвайки стъпките на татко си и по-големия си брат Жан.

View this post on Instagram
A post shared by MrsZ (@helene_zbj) on May 13, 2019 at 12:10pm PDT

Почти целия си живот Шарл Перо посвещава на службата в държавната администрация. От време на време написа, само че не се захваща съществено с литературата едвам на 55-годишна възраст.

Първоначално твори в региона на поезията, като творбите му в огромната си част са с набожен темперамент.

През 1695г., когато е на 67г., Перо е освободен от службата си и взема решение напълно да се посвети на децата си. Първата си книга разгласява две години по-късно под названието „ Истории и приказки от отминали времена” (Histoires ou Contes du Temps passé).

В този алманах влизат едни от най-популярните му приказки, в това число „ Спящата красавица”, „ Пепеляшка”, „ Палечко” и други.

View this post on Instagram
A post shared by Musica a Margutta (@musicaamargutta) on May 12, 2019 at 3:13am PDT

Интересен факт е, че множеството приказки на Шарл Перо и до ден сегашен са непокътнати и се препечатват в истинския си вид. Малка част от тях са модифицирани.

Например, най-разпространяваният вид на „ Спящата красавица” не се припокрива напълно с оригинала на Шарл Перо. Анимацията на „ Дисни” от 1959г. обаче е основана точно върху ръкописите на французина.

Приказките на Шарл Перо излизат отвън рамките на властващия класицизъм по това време. Той даже разгласява своя алманах под името на своя наследник Пиер Дарманкур, най-много от боязън да не бъде подложен на критика от съвременниците си.

А ето и някои от най-любимите ни анимации, основани по разказите на майстора на приказното слово Шарл Перо:

View this post on Instagram
A post shared by Кот в Сапогах (@_puss_in_boots_official) on May 15, 2019 at 1:08am PDT

View this post on Instagram
A post shared by グライソン・ロドリゲス (@gtrvariedades) on May 15, 2019 at 10:38am PDT

View this post on Instagram
A post shared by Disney ~ Always with us ~ (@disney_alwayswithus) on Jan 30, 2019 at 1:10pm PST

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ванеса Николова шарл перо
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР