Начало Как да се включа Вдъхновените Кремена Минева - българката

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Кремена Минева - българката
Коментари Харесай

Кремена Минева - българката в оркестъра на Андре Рийо

Начало Как да се включа Вдъхновените Кремена Минева - българката в оркестъра на Андре Рийо За пътя от родината през Белгия до международната сцена. Кремена Минева споделя на Vesti.bg и Вдъхновените  Сабина Иванова 3 май 2019, 07:38
акво е належащо, с цел да се стартира работа в оркестъра на Андре Рийо? Шофьорска брошура, както се оказва в тази ситуация на Кремена Минева.

Когато българската цигуларка се явява на прослушване при маестрото, надали е предполагала, че с изключение на да свири добре, ще се наложи и да може да кара.

Кремена и до през днешния ден си спомня какво е изсвирила пред краля на валса – фрагменти от Менделсон, Чайковски и „ Малка токата “ на Петър Христосков.

„ Последва въпросът дали бих била съгласна да изсвирвам с рокли вид „ романтика “ и и дали имам шофьорска брошура. Родителите ми живееха в България, нито кола имах, нито шофьорска брошура. Няма в никакъв случай да не помни по какъв начин той излезе от стаята, само че се обърна на вратата, погледна ме и сподели: „ Цигулката – доста добре. Но шофьорската брошура? “

Това е началото на кариерата на българската цигуларка в оркестъра на Андре Рийо.

Пътят й до огромната сцена обаче стартира още от ранното й детство.

Кремена свири на цигулка от 4-годишна възраст. „ Музиката постоянно е участвала в моя живот. Но престана да бъде самоцел сега, в който влязох в оркестъра на Андре. “

Българката следва в Консерваторията в Лиеж, Белгия, само че както тя споделя, това за нея е един тъмен и по-скоро печален интервал. „ Броях всеки ден до връщането ми в България. Не го направих от възприятие за отговорност към родителите ми и за идеята на възвишеното изкуство. “

Докато е в чужбина, Кремена взема решение да се яви на прослушване за новосформиращия се оркестър на Андре Рийо. По това време той е набрал известна известност в Холандия, само че е чужд за необятната публика. Българската цигуларка се трансформира в неизменима част от оркестъра „ Йохан Щраус “, който става обичан на хората от целия свят.

От прословутия въпрос за шофьорската брошура са минали 24 години.

„ Тази работа промени живота ми. 24 години по-късно съумявам да виждам на музиката и като забавление, разтуха. Тя може да има и лечителна мощ “, споделя Кремена и добавя, че точно погледът на Андре Рийо върху музиката е трансформирал и нейния мироглед.

Цигуларката споделя вижданията на краля на валса – че има аудитория, която даже да харесва класическата музика, не би отишла на цялостен концерт, само че в това време – не би отишла и на хеви метъл, поп или рок. И тази аудитория има потребност от своята музика.

„ В първите години на неговата популярност не беше леко, тъй като имаше много рецензии от страна на обичайните типичен музиканти. Но единствено хора, които са участвали онлайн могат да схванат защо става въпрос. Андре направи класическата музика налична за всички. “
 Андре Рийо
„ Не можете да си визиите какво е чувството да си на сцената и младежи, даже младежи да викат за бис на сцената творби на Брамс, Бетовен, Шостакович. Това е безусловно достижение на Андре “, споделя Кремена за опита си на сцената. Тя добавя, че концертите не са просто нещо естетически издържано – а имат даже просветителна функционалност.

Според наблюденията на българската цигуларка в последните 10 години има разчупване на обичайна ни визия за просвета, падат от ден на ден граници и това е добре – тъй като точно по този начин изкуството остава живо. „ В последна сметка, най-важното е хората да продължат да вървят на концерти, спектакъл, изложения. Най-важното е хората да имат възприятието, че са задоволени. За 3 часа да не помнят ежедневните проблеми и се прибират с усмивка у дома. “
 Андре Рийо
Артистите и изпълнителите са постоянно на ръба – сред огромната отговорност, само че и голямото задоволство, което идва от публиката. „ В последна сметка, удовлетворението е повече “, заключва Кремена и споделя, че неповторимото в нейната работа е, че тя, както и сътрудниците й имат опция да създадат осъществяването си единствено един път и в случай че сгрешиш – това се вижда и чува от всички. За сметка на това обаче, любовта и признанието на публиката съумяват да дадат сили и сила на музикантите. „ Имаме шанса незабавно откакто си свършим работата някой да ни приветства. “

В професионален проект, това за което Кремена мечтае е Чайковски. За нея той е един от най-изумителните композитори и тя откровено се надява някой ден дружно с оркестъра да изсвирят дружно „ Валса на цветята “ от „ Лешникотрошачката “.

За Кремена Чайковски е талантлив мелодик и когато е сама обича да свири точно него. Тя се дефинира като обожател на сантименталната музика.

За саундтрак на живота й Кремена дефинира “My way” и Либер Танго на Астор Пиацола. Тя обича да намира вдъхновението в дребните неща, а не огромните и помпозните.

„ Трябва да загърбим снобизма и да се вслушаме в сърцето си “, поучава българската цигуларка. „ Животът ни е извънредно забързан, безреден и дребните моменти, в които можем да се спрем и да се вслушаме в личните си мисли и предпочитание, са значими. “

Кремена Минева счита, че не би трябвало да съдим бързо кое е положително и кое не, а да бъдем космополити. И защото тя обича да вижда усмивките на хората, за нея същинското наслаждение от работата е щастието на публиката.

„ Не е значимо по какъв начин ще дойдете облечени – а с какво възприятие ще си тръгнете “, приключва Кремена Минева. Една българка в оркестъра, който покорява света.

Андре Рийо ще бъде в София с оркестъра си на 8 и 9 юни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР