Ал-Бурхан от Судан казва, че войната на ООН може да се разпространи в региона

...
Началникът на суданската армия предупреди в четвъртък в ООН, че
Коментари Харесай

Началникът на суданската армия предупреди в четвъртък в ООН, че месеци на война може да се разпространят в региона, докато призова за международен натиск върху паравоенната част, срещу която се бие.

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, фактическият владетел на Судан след преврата през 2021 г., намекна за връзките на съперничещите Сили за бърза поддръжка с Вагнер, руската наемническа група, засегната от санкциите на Запада за предполагаеми злоупотреби в Африка.

„Опасността от тази война сега е заплаха за регионалния и международния мир и сигурност, тъй като тези бунтовници потърсиха подкрепата на престъпници и терористични групи от различни страни в региона и света“, каза Бурхан. „Това е като искрата на война, война, която ще се прехвърли към други страни в региона“, каза той.

„Регионалната и международна намеса в подкрепа на тези групи вече е кристално ясна. Това означава, че това е първата искра, която ще изгори региона и ще има пряко въздействие върху регионалния и международния мир и сигурност."

Войната избухна на 15 април след пропадането на план за интегриране на армията и Силите за бърза подкрепа, водени от Бившият заместник на Бурхан, генерал Мохамед Хамдан Дагло.

Боевете в Судан са убили най-малко 7500 души, според неправителствената организация Acled, и са разселили около пет милиона души, нанасяйки нов, опустошителен удар на усилията за въвеждане на демокрация в Судан.

Бурхан все по-често пътува по света в това, което се смята за опити да подобри легитимността си.

Натиск за определяне на RSF като терористична група

В ООН той призова световните сили да определят Силите за бърза подкрепа, или RSF, като терористична група.

"Те са извършили всякакви престъпления, които дават основание за такова определяне", каза той. „Онези, които са подкрепяли убийства, палежи, изнасилвания, принудително разселване, грабежи, кражби, изтезания, трафик на оръжие и наркотици, довеждане на наемници или набиране на деца – всички подобни престъпления изискват отговорност и наказание“, каза той.

Съединените щати по-рано този месец наложи санкции на лидери на RSF, включително старши командир Абделрахим Хамдан Дагло, брат на лидера на групировката, заради предполагаеми злоупотреби, включително убийството на губернатора на Западен Дарфур.

Но Съединените щати и други западни сили също бяха силно критично към Бурхан.

Заедно с лидера на RSF Дагло, Бурхан през 2021 г. остави настрана гражданското ръководство, което беше част от преходно споразумение за споделяне на властта след масови протести, които свалиха дългогодишния диктатор Омар ал-Башир.

„Ние все още сме ангажирани с нашите предишни обещания да прехвърлим властта на народа на Судан с голям национален консенсус и съгласие“, каза той. „Въоръжените сили ще напуснат политиката веднъж завинаги.“

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР