Началникът на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат съобщи

...
Началникът на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат съобщи
Коментари Харесай

Румъния намалява срока на карантината

Началникът на румънския Департамент за изключителни обстановки Раед Арафат заяви след съвещание на Националния комитет за изключителни обстановки през днешния ден, че от на следващия ден ще бъдат понижени периодите на карантината в страната, съобщи Аджерпрес.

Така интервалът на карантина ще бъде пет дни за имунизираните и за преболедувалите през последните 180 дни. За останалите лица карантината се понижава от 14 на 10 дни.
С
ъщите правила са в действие и за директните контактни лица на инфектираните с вируса SARS-CoV-2, посочи Арафат.
Той добави, че решението ще бъде оповестено през днешния ден в Държавния вестник и ще влезе в действие от на следващия ден.

Държавният секретар в здравното министерство Адриана Пистол посочи, че тези периоди се отнасят за здрави хора, които са контактни лица или идват от страни от алената зона.

Що се отнася до инфектираните с ковид лица, които са имунизирани или преболедувал и по-рано, интервалът на изолираност за тях ще бъде седем дни , в случай че имат лека или приблизително тежка форма на заболяването.

Същевременно здравният министър Александру Рафила съобщи през днешния ден, че Румъния към този момент е навлязла в петата вълна на пандемията и разновидността Омикрон се популяризира в общността.

" 20 % от инфектираните с Омикрон нямат връзка с други случаи или с пътувания, което значи, че стартира разпространяване измежду общността ", уточни Рафила, представен от телевизия Диджи24.

" На процедура към този момент се намираме в петата вълна. От 20 декември до 5 януари се вижда възходяща наклонност на броя на случаите. На 5 януари към този момент имахме към 3000 случая... Процентът на позитивните проби набъбна от под 2 на 100 до над 6 на 100 на 5 януари ", съобщи още министърът.

От своя страна Адриана Пистол съобщи, че двама заболели от COVID-19, при които е доказан разновидността Омикрон, се намират в интензивни отделения. Става въпрос за имунизирани пациенти, само че с тежки хронични болести, посочи тя.

Общо 183 случая на Омикрон са доказани в Румъния досега, като 30 от тях са в болница, уточни още Пистол.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР