Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов представи анализа на състоянието

...
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов представи анализа на състоянието
Коментари Харесай

Състоянието на армията ни: Спешно трябват кадърни млади хора и пари

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов показа разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година Това се случи в първия ден от тазгодишната конференция на началника на защитата, която ще продължи три дни – от 20 до 22 февруари 2024 година

На представянето на разбора участваха президентът Румен Радев, министърът на защитата Тодор Тагарев, ръководителят на Комисията по защита в Народното събрание Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската войска, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз и доста други, съобщи Българска телеграфна агенция.
Проблемите остават същите
За страдание, с огромна част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската войска в предходния разбор, нашата войска и в този момент се сблъсква с тях, разяснява пред публицисти президентът. Недостигът на запаси, софтуерна назадничавост, закъсняла рационализация, липса на персонален състав, прекомерно комплицирани процедури за обмисляне на отбранителните качества и още по-тромави процедури за аквизиция, уточни като проблеми пред армията президентът.

Държавният глава означи, че най-големият проблем, който стои на дневен ред, е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта . Радев уточни, че още от предишното лято приказва, че са н еобходими спешни ограничения за привличане на кадърни , младежи, с качества, за тяхната професионална подготовка, мотивация и задържане във Въоръжените сили. Това е първостепенната задача освен на Министерството на защитата, уточни Радев и съобщи, че са нужни законови промени, запаси, съществени вложения, най-много в хората. Президентът уточни, че е нужна сериозна политика откъм възнаграждение, жилищна политика, по-добри условия за труд, условия за кариерно развиване, мотивация.

Попитан дали е видял воля в управлението на защитата този спешен проект да се случи, Радев съобщи, че воля и високо равнище на упоритости има.
Най-големият проблем - некомплектът на персоналния състав
Некомплектът на персоналния състав е най-сложният въпрос, който би трябвало да бъде решен, уточни Тодор Тагарев.

Министърът дефинира разбора като обстоен, справедлив и неособено оптимистичен отчет. Има оптимистични детайли – повишението на бюджета и на заплатите. Проблемите си остават, дружно би трябвало да ги решаваме, добави той.

Много страни членки на НАТО покачиха бюджетите си за защита, само че по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в задоволително къси и рационални периоди, уточни Тагарев. Очаквам на следващия ден Министерски съвет да утвърди моето предложение да удължим Стратегическия обзор на защитата, добави той. Проблемите са извънредно комплицирани. Един, от които, е обвързван с хората в защитата, различен – със системата за защитителен мениджмънт, да забележим по какъв начин може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме през днешния ден, изясни той.
Инвестициите в защитата имат потребност от необятен консенсус
В районен проект изоставаме и поради това вложението в защитата би трябвало да бъде обект на необятен консенсус в обществото, сподели адмирал Емил Ефтимов. Както и да приключи войната в Украйна, световното противоборство няма да спре и околните десетилетия ще се харчи за защита, добави адмирал Ефтимов.

Говори се за най-малко 2% от Брутния вътрешен артикул в НАТО за разноски за защита. Когато стигнем тези 2%, има софтуерно време да бъде даден резултат. Румъния харчи 2% от 2017 година и в този момент се вижда какъв брой са напред, уточни адмирал Ефтимов. България е една от 18-те страни членки на НАТО, които тази година ще отделят 2% от брутния си вътрешен артикул за разноски за защита.

Помощта за Украйна върви редом с модернизацията на Българската арми я, съобщи адмирал Ефтимов. По думите му колкото повече ново въоръжение придобиваме, толкоз можем да освободим.

Годишната конференция на началника на защитата продължава на следващия ден и вдругиден ще бъдат показани отчети от Щаба на защитата, командири на типове въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, както и от представители на отраслови институции в региона на защитата и националната сигурност.

Актуалната тематика на форума тази година е: „ Предизвикателства пред националното обмисляне, осъществяване и обезпечаване на интервенциите в подтекста на съюзните проекти за защита. “
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР