Началникът на кабинета на косовския премиер заяви, че сърбите са

...
Началникът на кабинета на косовския премиер заяви, че сърбите са
Коментари Харесай

Началникът на кабинета на Курти: Сърбите са най-защитената етническа група в света

Началникът на кабинета на косовския министър председател съобщи, че сърбите са " най-защитената етническа група в света ", заяви „ КоССев “.

Официалните лица в Прищина непосредствено упрекват Белград за зародилата рецесия в Северно Косово, както и протестиращите жители, определяйки част от тях като " незаконни и екстремистки организации ".

От друга страна, те дават отговор на настояванията на Запада, в това число за основаване на Общност на сръбските общини, с изказвания, че Косово е " най-демократичната страна ", която обезпечава " най-голяма отбрана на малцинствата ".  Такова е и мнението на началника на кабинета на косовския министър-председател Луан Далджипи, който написа поредност от изявления в Twitter. Тя стартира с изречението " научете повече за най-защитената етническа група в света ".

Далджипи потегля от обстоятелството, че косовската Конституция подсигурява на малцинствата 20 от 120-те места в косовската Скупщина (парламент – бел. ред.) и че 10 от тях са непокътнати за сърбите.

" Косовските сърби имат законодателно право на несъгласие по всички въпроси, свързани с малцинствата. Малцинствата в Косово са към 6% от общото население, от които към 3% са сърби ", твърди той.

Началникът на кабинета счита, че заради това " позитивно свръхпредставителство в законодателния орган " гласовете на косовските сърби " дейно управляват образуването и гласуването на доверие за всяко косовско държавно управление с обезпечени от конституцията места в кабинета ".

" През последното десетилетие те неведнъж са употребявали това законно демократично право, с цел да договарят позиции и да смъкват държавни управления ", твърди ръководителят на политическия кабинет на Курти.

Той добави, че сръбската общественост в Косово има право да поддържа и развива своята културна, религиозна и езикова еднаквост.  " Това включва достъп до обучение на сръбски език, медии и религиозни служби ", уточни той.

Далджипи означи, че косовската Конституция признава сръбския език за формален на цялата територия на Косово .

" Двуезичната връзка (албански/сръбски) е наложителна за държавните институции и забележителности, даже и тук-там, където не е записано наличие на поданици, говорещи сръбски език ", добавя той.

Далджипи посочи, че държавният бюджет играе значима роля при определянето на метода, по който жителите и общностите, в това число малцинствата, се третират в обществото, защото той директно визира даването на съществени услуги, инфраструктура и запаси.

" Анализът на обществения бюджет за интервала 2008-2022 година (15 години), провиснал от държавното управление на Косово на 38 общини, демонстрира, че приблизително всички 10 общини със сръбско болшинство са получили 62% повече финансови средства на един гражданин, съотнесено към останалите 28 общини, от които 27 са с албанско болшинство ", съобщи той.

От друга страна, твърди Далджипи, на глава от популацията, планирането и осъществяването на общинския бюджет, както и приходите от налози върху бизнеса, митата и имуществото, шестте общини със сръбско болшинство в южната част на страната " непрекъснато се оправят по-добре от четирите в северната част " . Според него това се дължи на обстоятелството, че общините в южната част на страната са " добре интегрирани в институциите на Косово ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР