Начални учителки от Караджово намериха път към децата от малцинствата

...
Начални учителки от Караджово намериха път към децата от малцинствата
Коментари Харесай

В с. Караджово учат български чрез ромски приказки СНИМКИ

Начални учителки от Караджово откриха път към децата от малцинствата през тяхната просвета. С ромски приказки ги учат на български език, като в същото време и резервират идентичността им. Подходът „ Приказкотерапия “ на Ивелина Урджанова и Мария Терзиева е измежду положителните практики в работата в интеркултурна среда и бе показана на конгрес за шерване на опит, проведен от Регионалното ръководство на образованието.

Работата в ОУ „ Васил Левски “ в Караджово е предизвикателство за двете преподавателки с това, че школото е средищно и събира възпитаници от няколко обитаеми места. 7 % са ромчета, към 10 на 100 - от турската общественост, и единствено 1% са българчета.

В момента екипът преподава на второкласници. Когато учителките поели 16-те деца предходната година, се оказало, че всички са ромчета с минимална подготовка за учебно заведение. Много от тях не били посещавали постоянно детска градина. Започнали интензивна работа в заниманията по ползи с приказки и посредством разнообразни игри първолачетата да показват себе си, даже когато речниковият ресурс на български не им стига за това.

След като входното равнище било снето, учителките почнали „ приказкотерапията “ - с четене и гледане, само че на истории, които са свързани с общността. Една от тях е „ Небивали неволи “ от Йосиф Нунев. Децата имат задача да я чуят ненапълно и след това сами да я довършат. Или пък играят игра - четат, а след това би трябвало да изразят страсти с мимики, стикери, придвижвания. Играли и игри за пространствено насочване, вървейки по възглавници на пода. Учителките залагат на така наречен инсърт техника, при която след прочита на приказка учениците могат да рисуват с разнообразни материали, употребявайки също лепенки или листа от двора.

На 1 ноември създали и драматизация на друга ромска приказка от Йосиф Нунев - „ Посрамил се “, като подготвили представлението по време на лятно учебно заведение. Трудно се оказало заучаването на репликите и стройното им нареждане в зрелище, само че през днешния ден Ивелина Урджанова и Мария Терзиева регистрират, че вследствие на метода им се повишила мотивацията на децата да вървят на учебно заведение, станало им по-интересно там. Влизайки в роля, хем се забавлявали, хем научавали нови думи, а привикнали и да работят дружно.

Учителките прецизират, че методът е подобаващ и за по-малки деца, тъй като не се изисква писане. Първолаците употребили магнитни букви.

Като продължение на практиката през тази образователна година ОУ „ Васил Левски “ в Караджово работи по план „ Да обрисувам приказка “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР