Наблюденията на ядрата на далечни галактики, проведени с телескопа Ферми“,

...
Наблюденията на ядрата на далечни галактики, проведени с телескопа Ферми“,
Коментари Харесай

Физици се усъмниха в съществуването на „лека“ тъмна материя

Наблюденията на ядрата на далечни галактики, извършени с телескопа „ Ферми “, са открили, че доста свръхлеки форми на тъмна материя не съществуват в нашата Вселена, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Physical Review Letters.

Тъмната материя е невидима субстанция, за чието съществуване може да се съди единствено по гравитационното ѝ влияние, тя не взаимодейства с електромагнитните талази, т.е. не изпуска, не гълтам и не отразява никакво излъчване.

На „ нормалната “ материя се падат 4,9% от масата на Вселената, на тъмната материя – 26,8%, останалото принадлежи на тъмната сила. Повечето физици през днешния ден считат, че тъмната материя може да се състои от тежки едва взаимодействащи частици – вимпове (Weakly Interacting Massive Particles — WIMP).

Тъй като вимповете не са открити до момента, доста учени са почнали да считат, че в действителност тъмната материя може да има кардинално друга природа – тя може да съставлява самобитна „ течност “ или тежки, само че мощно взаимодействащи частици –, или извънредно леки частици – аксиони, които са няколкостотин хиляди пъти по-леки от електроните.

Мануел Майер (Manuel Meyer) от университета на Стокхолм (Швеция) и сътрудниците му от колаборацията „ Ферми “ са показали нови на практика свидетелства, че аксионите не съществуват, като следили съмненията в спектъра на галактиките в продължение на шест години.

Както изясняват учените, аксионите, в случай че те в действителност съществуват, би трябвало по необикновен метод да взаимодействат с фотоните, в случай че те минават през мощните магнитни полета, съществуващи в покрайнините на централните черни дупки в галактиките или край магнетари и други „ намагнитени “ компактни обекти.

Тези взаимоотношения би трябвало да оставят следи в спектъра на галактиките, като задоволително видимо намаляват интензивността на изпусканите от тях гама-лъчи, а също да вършат Вселената по-малко транспарантна заради това, че аксионите, взаимодействайки с частиците светлина на фоновото излъчване, ще пораждат двойки гама-фотони, „ запушващи “ гама-лъчите от звезди, галактики и други обекти.

Колаборацията „ Ферми “ се е пробвала да откри следи от това гама-ехо тъмна материя, наблюдавайки купа Персей, огромно „ семейство “ галактики в едноименното съзвездие, централен детайл на което се явява галактиката NGC1275.

Както посочили наблюденията, в целия набор на гама-лъчението няма никакви следи от това, че аксионите могат да въздействат по някакъв метод на държанието на фотоните. Това значи, че аксионите или не съществуват, или че тяхната маса е доста по-голяма, в сравнение с се е считало до момента.

Вторият сюжет е едва евентуален, само че кардинално е вероятен – следователно тъмната материя ще бъде единствено от аксиони, а не и от други частици. Проверката на тази доктрина изисква строителството и стартирането на нови телескопи в Космоса, способни да работят на по-високи сили от „ Ферми “.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР