Наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да

...
Наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да
Коментари Харесай

Кой и как се е договарял тайно за Турски поток? Прокуратурата се самосезира

Наблюдаващият прокурор, определен на правилото на инцидентния асортимент, следва да предприеме дейности по своя преценка, съгласно пълномощията си по Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Преди няколко дни неправителствената организация " Антикорупционнен фонд " (АКФ) разгласява данни, за които се твърди, че са писмо от поща на съветски политик, в които се загатва построяването на газопровода.

Под заглавие " Кой и по какъв начин се е договарял скрито и в нарушаване на закона с кандидат-изпълнители на плана " Турски поток " през 2019 година? " (представя се снимка) от договаряния сред " българската, съветската и арабската страна " (вероятно се има поради Саудитска Арабия, откъдето е и притежателят на определеният за реализатор консорциум " Аркад " ), извършена на 1 юли 2019 година в Истанбул, т.е. след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на плана. Обсъжда се непосредствено уреждане сред двама от участниците " Аркад " и различен участник - ТМК-Бонатти-Щрайхер. (Официално консорциумът се назовава " Консорциум - Газово развиване и уголемение в България " с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и " Комплишънс дивелъпмънт " С.А.Р.Л- клон България).

Да напомним, че " Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. ", записано в Люксембург, е сдружение, обвързвано с най-големия съветски производител на тръби за нефто-и газопроводи ТМК. Да напомним, че " Булгартрансгаз " на първо време избра точно упоменатия газов консорциум за реализатор и (под претекст, че не показали нужните документи), само че след това ги върна в играта. Стигна се до правосъдни процедури, само че.

На срещата съветската страна " насочва лист от въпроси към Аркад " в неразбираемо какво качество, а най-после декларира, че " са постигнали общо схващане с Аркад " по някои въпроси ", написа АКФ. Особено скандално, съгласно АКФ, е разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана, което е напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки (всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително). 

Самият Бабаков е прочут като специфичен делегат на президента Путин и е с наложени наказания от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Канада, означи " " в обява по новите разкрития на АКФ. През 2014 година в обширна публикация " Ню Йорк Таймс " описа по какъв начин Бабаков опитал да подкупи български заместник-министър от длъжностен кабинет по отношение на " Южен поток ".

от хакнатата поща на Александър Бабаков разкрива още от кухнята на плана " Турски поток ", представян в България като уголемение на националната газопреносна мрежа, акцентира АКФ. Става дума за писмо от Цветелина Бориславова, ръководител на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, консултант на Бабаков и глобено лице тъкмо в това си качество. От имейла излиза наяве, че БАКБ е капиталовата банка, определена от договарящите се страни (contracting parties) за осъществяването на плана. Кои са тези " договарящи се страни " не е ясно, защото процедурата на хартия е социална поръчка за създаване на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго с изключение на обслужваща банка на възложителя, държавната " Булгартрансгаз ". Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този план е стартирана едвам година по-късно, през юни 2020 година, разяснява АКФ.

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предизвестени Бабаков и " Газпромекспорт ", че ще има закъснение на построяването поради обжалването на процедурата от един от участниците, " Консорциум - Газово развиване и уголемение в България ".

Газопроводът през българска територия е дълъг 474 километра, би трябвало да доставя през България, Сърбия, Унгария до Баумгартен, Австрия съветски газ. По трасето количествата (по проект, в исторически план) са следните: България - 3.5 милиарда м3, Сърбия - 2.5 милиарда м3, Унгария - 6 милиарда м3 и 3.75 милиарда м3 - до Баумгартен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР