- Наблюдаваме римейк на старта на 48-ия парламент и в

...
- Наблюдаваме римейк на старта на 48-ия парламент и в
Коментари Харесай

Боряна Димитрова пред Dir.bg: Очаквам утре да има председател на НС, за преговори е нужно време

- Наблюдаваме римейк на старта на 48-ия парламент и в първия ден на 49-ия. Защо още веднъж партиите не съумяха да изберат ръководител?

- Права сте, че съвещанието в първия ден в доста огромна степен наподобява като римейк, като дежавю на предходния, 48-ия парламент, само че считам, че има дребни знаци за по-различна настройка, за по-различно държание в 49-ия парламент. Да, факт е, че в първия ден Народно събрание не съумя да излъчи ръководител, само че разграничителните линии сред първите две политически сили са толкоз мощни, толкоз огромни, и всяка една от тях има свои тактики, както общополитически, по този начин и предвид на приближаващите локални избори. Така че не можехме да чакаме незабавно, още от първия ден, единодушие и лъчение на ръководител на Народното събрание. Даже по-скоро това щеше да бъде някакво знамение, в сравнение с закономерно политическо деяние.

- Тоест, този път да чакаме определен ръководител във втория ден, а не в третия?

- Бих споделила да, ще е по-бързо. Да, наподобява дежавю, да, наподобява римейк, само че сякаш има някакви знаци за смяна по отношение на предходния парламент. Тук бих изброила най-малко три от тях. Първият е, че във встъпителните си заявления всички партии изглеждаха по-меки, по-обрани. Ако в предходния парламент имаше едно своего рода съревнование кой ще бъде по-радикален, кой ще начертае повече червени линии, в този момент имаше противоположното - един блян да се покажат по-консенсусни, по-конструктивни, да дефинират като свои цели част от въпросите, които вълнуват обществото, а освен политическите разграничителни линии.

- Има ли рационалност в концепцията на ПП-ДБ за ротация сред ГЕРБ и Политическа партия на всеки два месеца?

- Има рационално зърно, несъмнено, и доста незнайни, само че това предложение беше направено още в първото съвещание, в първия миг. Тоест, не се изчака да се изостри тонът, да се покачат децибелите, да се радикализира ситуацията, тъй като в него, като се изключи че има рационално зърно, ние би трябвало да го преглеждаме и като стъпка към компромис, стъпка към някаква форма на съдействие.

Какво се споделя в него - на ротационен принцип да се излъчва ръководителят на Народното събрание, само че и на ротационен принцип да се излъчва ръководителят на правната комисия. Тук към този момент има поръчка, че могат да се търсят зони на консенсус, зони на съгласие. Стига ли една едночасова отмора, с цел да се разработят тези форми на консенсус? Очевидно не стига.

Но за мен тук имаше едно намаляване на тона, отново да си напомним мощната радикализация до обиди в 48-ия парламент, а сега още в първия ден имаме едно предложение, което даже и да не бъде признато в този му тип, демонстрира едно предпочитание за търсене на съгласие. Независимо от обстоятелството, че наподобява като римейк 49-ото Народно събрание, ние можем да забележим и една смяна в държанието на партиите.

Моето очакване е, че ще се избере ръководител на Народното събрание. Имаме две варианти. Едната алтернатива е това да стане бързо, още в границите на утрешния ден. Не биха желали партиите да наподобяват в очите на гласоподавателите по този начин, както сега наподобяват. Защото партиите наподобяват извънредно зле в очите на гласоподавателите, извънредно безотговорни - споделям го като социолог. Те не може да не си дават сметка. Така че, това ще играе ролята на вътрешен напън върху самите тях да изберат ръководител на Народното събрание и вероятно по-късно да продължат разнообразни форми на разговор, на намаляване на позициите.

Разбира се, не е изключена и другата алтернатива, както през днешния ден Борисов сподели, " нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано " - първо да се реализира единодушие по един необятен пакет от ограничения, законодателни, държавно управление и тогава ръководител. Но това лишава повече време и значи да има един по-дълъг интервал на координиране. Моето схващане е, че ще се стигне до излъчването на ръководител на Народното събрание по по-консенсусен метод. Няма да сме очевидци на толкоз висока степен на радикализация. 

- Борисов разяснява, че не е доста удачна формата за ротация на два месеца.

- Времевият небосвод е по-малкият проблем в тази ситуация, по-важна е формулата. Очевидно е, че предлагането за два месеца засяга упованието този парламент да бъде по-краткосрочен. Несъмнено е, че тези два месеца визират упованията, че може след 4, след 8 месеца да се разпусне Народното събрание, безспорно е това. Не споделям, че тъкмо тази формула ще бъде призната в този й тип, само че тя демонстрира някакво предпочитание за диалог.

Направи ми усещане, че в изявлението на Десислава Атанасова, когато изчете процедурните правила, тя сподели, че определен за ръководител на Народно събрание е този, който получи 50 плюс един гласа, а в случай че никой не получи, на второ гласоподаване печели този, който има повече гласове. Това също отваря врата да има второ гласоподаване, при което да бъде определен ръководител. Това съществува като алтернатива, а го нямаше предходния път, в 48-ото Народно събрание, когато правилото беше да събере единствено 50 плюс един от гласовете. Това също е допустима формула за избор, само че тя не беше препоръчана през днешния ден, другояче можеше да се стигне до избор сред двамата претенденти, и тогава вероятно да завоюва този, който има просто повече гласове, само че беше отсрочено, да се търси в различен ден, с цел да няма борби. С ангажимента - в случай че това не е техническа неточност при изчитането на процедурните правила и да кажем, не е било доизчетено цялото изречение.

И да обобщя - да, на пръв взор наподобява като още от същото, само че има няколко знака, които приказват за по-голямо намаляване на позициите, за търсене на конструктивност и форми на съгласие. Нещо като подадена ръка. Дори и да бъде видоизменено предлагането за ротацията, всеки един може да каже - да, ние направихме отстъпки. Първите думи на Борисов бяха, че " не, не, това не е рационално ", само че той постоянно е проявявал тази си податливост - да каже, " ето, аз не бях склонен, само че върша отстъпки в името на разбирателството ".

- Той даже предложи като краен, избавителен вид, в случай че не излъчи държавно управление, Народното събрание да гласоподава служебното, което към този момент да не е служебно, а постоянно. Това по какъв начин Ви се коства?

- Очевидно е, че това няма да стане. Веднъж беше направена една поръчка от Борисов Радев да предложи министри - напълно обикновено е Радев да откаже, тъй като това значи да бъде упрекнат директно в превишаване на пълномощия. Тоест, това са някакви форми, в които може да се търсят договаряния. Успешната формула на всички договаряния е и единият да печели, и другият да печели. Няма формула за договаряния, при която единият да бъде потиснат и напълно отритнат. Всички тези партии имат гласоподаватели въпреки всичко, те би трябвало, както да създадат отстъпки, по този начин и да отвоюват някаква победа за пред своите гласоподаватели. Даваме си сметка за това. Но се търсят някакви допирни точки, търси се стопяване на ледовете, понижаване на радикализацията, което да е основа за диалози. 

За мен явно има тактика за превъзмогване на рецесията. Залагам на тезата, че въпреки всичко ще има определен ръководител на Народното събрание поради изключителния риск от дефинитивна ерозия и на Народното събрание, и на парламентаризма, и на отношението към партиите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР