Наблюдава се тревожна тенденция организирането на новогодишни концерти да е

...
Наблюдава се тревожна тенденция организирането на новогодишни концерти да е
Коментари Харесай

Музикаутор: Новогодишните концерти са без уредени авторски права

Наблюдава се тревожна наклонност организирането на новогодишни концерти да е на фона на неуредени авторски  права, установяват от " Музикаутор ".

С наближаването на светлите празници, в съвсем всеки общински център в страната се плануват голям брой културно-музикални мероприятия, които да зарадват жителите и гостите на обитаемото място. В същото време се следи тревожна наклонност организирането им да бъде без авансово споразумяване на авторските права.

" Музикаутор " алармира, че когато музикалните творби са с обществено осъществяване, без значение дали достъпът до събитията е заплатен или безвъзмезден, е належащо уредниците да лицензират музикалното наличие според Закона за авторското право и сродните му права.

" Творците заслужават да генерират доходи от потреблението на музиката им, защото тя е артикул, в който са вложили време, гений, обучение, старания и запаси. Тук е нашата роля, като съдружие да защитим нерегламентираното прилагане на техния труд и да поставяме старания обществото ни да осъзнае значимостта от спазването и използването на закона ", споделя Иван Димитров, изпълнителен шеф на " Музикаутор ".

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права всеки, който отдава място за осъществяване на концерти и други прояви с музика онлайн, следва да изиска от уредника на събитието лиценз за авансово уредени авторски права. Ако той не бъде получен, то носи солидарна отговорност за уреждането на авторските права, допълват от   " Музикаутор ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР