Наблюдава се рязко увеличение на броя на болните от варицела

...
Наблюдава се рязко увеличение на броя на болните от варицела
Коментари Харесай

Бум на заразени деца с варицела във Варна

Наблюдава се внезапно нарастване на броя на болните от варицела през последните два месеца.
 
За октомври броя на инфектирани е 269, като най-вече заболелите са деца (от 1 до 4 година - 80 бр, от 5 до 9 година - 156 бр). През ноември заболеваемостта е 4 пъти по-голяма, като в края на месеца са регистрирани 826 заболели от този вид шарка в област Варна. Това заяви доктор Анка Баева, шеф отдел " Противоепидемичен надзор " в Регионалната здравна ревизия - Варна.
 
Варицелата е мощно заразна въздушно-капкова зараза. Предава се от човек на човек и заразността е съвсем 90%. Тя е зимна зараза (с есенно-зимен характер) и най-често се развива при децата, като сега е в пика си. Разпространява се извънредно бързо и протича с присъщ обрив, който стартира ненадейно и не може да се сбърка с друго. Варицелата, наричана още лещенка, е познато от дълго време на хората заболяване. Много от възрастните към този момент имат имунитет, защото през детството съвсем всеки го е преболедувал. 
 
" Тази година имаме доста заболели от варицела. През последните две-три години поради ковид доста деца си останаха в домовете и заради тази причина шарката не се развиваше в такива огромни количества. Предимно заболелите са деца от детските ясли, градините и началните класове на учебните заведения, по-рядко инфекцията доближава до по-големи дечица, както и възрастни хора, които не са преболедували и се заразяват от децата си ", описа още доктор Баева пред dariknews.
 
Лекарите успокояват, че малчуганите прекарват болестта относително леко. Контактните деца, които вървят на детска градина или ясла, се карантинират за 21 дни, а в групата не се одобряват здрави неконтактни деца. При всеки идващ нов случай на заболяло дете карантината се усилва. Поради това е допустимо в детски градини с месеци да не може да влезе крепко дете.
 
" Заради огромния брой на заболели преди две години имунизацията против варицела влезе в целесъобразния имунизационен календар. Тя се слага в два приема през два месеца. За момента се закупува от аптеките, а неотдавна е пусната по-масово. Очакваме през идната година тази ваксина да влезе в наложителния имунизационен календар, като с нея се надяваме да предотвратим непрекъснатото боледуване на дребните деца ", описа началникът на отдел " Противоепидемичен надзор ", РЗИ-Варна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР