Наближава празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма

...
Наближава празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма
Коментари Харесай

Церемония по награждаване и прожекция на „Дворецът“ на Роман Полански

Наближава празничната гала по награждаване на спечелилите в конкурсната стратегия на Синелибри 2023, когато феновете ще имат опция да се срещнат с влиятелното интернационално жури! Тя ще се състои на   в зала 1 на Националния замък на културата . Непосредствено след тържественото връчване на оценките в надпреварите за игрален и документален филм ще бъде излъчена фарсовата черна комедия „ Дворецът “ по случай 90-ата годишнина от рождението на режисьора Роман Полански. В състава на журито в състезанието за пълнометражен игрален филм по литературна творба тази година влизат: френската режисьорка  Леа Тодоров , чийто филм „ Мария Монтесори: Новата жена “ е част от паралелната стратегия на фестивала; изтъкнатият канадски продуцент и кастинг-режисьор  Бруно Розато , испанската кино звезда  Карла Нието  и един от най-обичаните и награждавани български артисти -  Иван Бърнев . Президент на журито на деветото издание на кино-литературния фестивал е световноизвестният американски артист и продуцент  Уилям Болдуин , който има в кариерата си не една и две функции във кино акомодации на литературни творби!

 cinelibri cinelibri Кино-литературният фестивал продължава с пъстра палитра от събития до края на октомври. На  от 19:00 ч. е националната  премиера на биографичната драма „ Мария Монтесори: Новата жена “ с Жасмин Тринка в ролята на фамозната педагожка. Филмът ще бъде представен  персонално от френската режисьорка и сценаристка Леа Тодоров , която ще се включи и в диалог с публиката. Дъщеря на световноизвестния мъдрец, семиотик и интелектуалец Цветан Тодоров,  на 18 октомври Леа Тодоров ще взе участие в още едно знаково събитие : показване на прочувствен кино театър с текстове, архиви и видеоклипове, отдаден на татко й и неговата амбивалентна връзка с родната му страна. Става дума за самобитния пърформанс „ ", който ще бъде показан във Френския институт.

В рамките на обичайния към този момент модул Психоанализа и кино ще бъде дискутирана проницателната финландска драма „ “ на режисьорката Селма Вилхунен. Събитието с модератори  Светлозар Василев  - психоаналитик и учител в Нов български университет,  Надя Кожухарова, Марина Ангелова и Албена Василева,  ще се състои на 18 октомври от 19:00 ч. в кино „ Одеон “. Испанската галавечер ще се организира на 19 октомври в кино „ Люмиер “ и ще бъде увенчана с прожекция на  “ на режисьора Сеск Гай. Актьорът Иван Бърнев ще опише за присъединяване си в театралната режисура „ Съседите от горната страна “ по едноименната пиеса на Гай, чиято кино версия феновете на фестивала към този момент познават. Самият Сеск Гай ще поздрави публиката в специфична видеовръзка.  Гост на вечерта ще бъде и нашумялата испанска актриса Карла Нието , член на журито на Синелибри 2023. Събитието се провежда по отношение на Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Също на 19 октомври е празничната вечер на полската просвета, която предвижда  ", блестяща военно-историческа драма по претекстове от полубиографичния разказ на полския публицист Леополд Тирманд. Филмът на Михал Квецински пресъздава безапелационно епохата и е справедливо почетен с награди от Полския фестивал за най-хубав пълнометражен игрален филм и за кинематография. Прожекцията ще бъде съпроводена с  полемика с присъединяване на Антони Георгиев,  културен публицист и издател на списание „ VAGABOND “. Премиерата се осъществя в съдействие с Организация на евреите в България „ Шалом “ под надпис „ Заедно против антисемитизма. Ние помним! “ и с поддръжката на Посолството на Република Полша и Полския институт в София.

 cinelibri cinelibri На 21 октомври в кино „ Люмиер “, в границите на модула „ Кино с идея “, ще се състои  #РaноБудна Прожекция на психическата драма  „ “ и полемика за насилието върху дами с присъединяване на Валентина Димитрова, основен терапевт на фондация EMPROVE, Олга Минева, психолог и създател на фондация EMPROVE, и #ЖенитеSurvivors. Сценарият на „ Само ние двамата “ не се интересува толкоз от съспенса или от зрелищния край на самия филм, колкото от механизмите на надзор над жертвата и от силата да се наруши мълчанието за претърпяно физическо или психическо принуждение. Напомняме, че текат записвания за присъединяване в събитията от просветителния модул на фестивала. На 22 октомври ще се състои семинар на тематика: „ (Не)изгубени в преводите – семиотични аспекти на трансформациите на литературните текстове във кино сюжети “ с преподавател проф. Христо Кафтанджиев. Семинарът ще се организира в Каза Либри (Casa Libri) в границите на 6 университетски часа. Подробна информация за събитието е налична тук: 

 cinelibri cinelibri

Синелибри 2023 се организира сред 6 и 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Министерство на културата, ИА „ Национален кино център ", Национален фонд „ Култура ", Столична община, Община Пловдив, Фонд „ Култура " на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „ Захарий Княжески ", Община Стара Загора. Този план е осъществен с финансовата поддръжка на Министерството на културата. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации " и стратегия „ Мобилност ". Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година Програмата се осъществя с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и голям брой съидейници, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР