Набавянето на проби от човешка тъкан за биологични изследвания не

...
Набавянето на проби от човешка тъкан за биологични изследвания не
Коментари Харесай

Учени изобретиха машина от Lego, която създава човешка кожа

Набавянето на проби от човешка тъкан за биологични проучвания не постоянно е елементарно. Въпреки че те са етично получени посредством донорство на органи или от тъкан, която е отстранена по време на хирургична процедура, учените се снабдяват с тях все по-трудно.

Причината не е единствено в лимитираното количество проби от човешки тъкани. Има и лимитирана наличност на характерен размер и вид тъканни проби, нужни за многото изследвания, които се правят всеки ден.
Ето за какво учените са решили да се заемат с казуса, като изградят собствен,  3D-биопринтер, кадърен да основава проби от човешка тъкан, употребявайки една от най-популярните играчки в света .

Появата на 3D-биопринтерите даде евентуално решение на компликацията при намирането на тъканни проби. Тази технология включва зареждане на " биомастило ", което съдържа живи кафези, в касетата, а тя се зарежда в биопринтера. Веднъж програмиран, биопринтерът отпечатва натовареното с кафези биомастило, с цел да образува 3D структури, които имат за цел да възпроизведат комплицираното формиране на биологична тъкан .

Scientists Built a Machine From Lego That Can Grow Human Skin
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
За разлика от двуизмерните клетъчни култури, отглеждани върху плочи, на които множеството от нас към момента разчитат за огромна част от проучванията си, биопринтерите разрешават на учените да отглеждат кафези в три измерения . И това по-добре възпроизвежда комплицираната конструкция на човешката биология. С други думи, технологията за биопринтиране разрешава на откривателите да вършат по-близки модели за проучване на здрава и болна тъкан.

Проблемът е, че тези машини се оферират на извънредно висока цена от няколко десетки, даже стотици хиляди паунда. Малко проучвателен екипи, могат да усилят бюджетите си, с цел да покрият този тип разноски, без значение какъв брой новаторска и дава обещание е технологията.

Това кара учените да се запитат дали не могат да си основат личен 3D биопринтер. И отговорът за един подобен екип е бил „ да “, също така решили да го създадат благодарение на Lego .Всеки, който в миналото се е занимавал с конструкторите, знае, че Lego е извънредно на ниска цена, гъвкаво и създадено с доста висока точност, със стандартизирани елементи, налични в целия свят.

Освен това Lego към този момент е било употребявано за основаване на обичайни 3D принтери . Но това, което не било несъмнено, било дали ще е допустимо да се вземе главната концепция за 3D принтер Lego - който отпечатва твърди 3D структури от пластмаса - и да проектират подобен, който може да отпечатва мек биологичен материал.

Chanel Has Developed 3D Bioprinted Skin to Improve its Skincare Projects | 3D Natives
— Bradley Jon Eaglefeather (@bjeaglefeather)

Резултатът би трябвало да бъде акуратен, благонадежден и постоянен, с цел да бъде потребен в лабораторията.
За работата върху техния биопринтер учените трябвало да работят с високи спецификации в ъгъла на лабораторията си в Кардиф, употребявайки общоприети плочки Lego, Lego Mindstorms и лабораторна помпа - устройство, което нормално се среща в изследователските лаборатории. Мултидисциплинарен екип от инженери и биолози работили дружно, с цел да проектират, конструират и програмират техния биопринтер.

Все още в начален стадий, биопринтерът, чиято стойност се равнява на £500 (US$624), постигайки нужното равнище на точност за произвеждане на внимателен биологичен материал. Начинът, по който се случва това, е извънредно елементарен.

Дюза изхвърля гелообразно вещество, което е цялостно с кафези, върху паница. В основата на устройството е мини компютър Lego Mindstorms. Това устройство движи съда обратно и напред и встрани и дюзата нагоре и надолу механично, до момента в който избутва гела, цялостен с кафези.

Тези програмируеми придвижвания построяват пластове от кафези, за да възпроизведат 3D структурата на човешката тъкан , пласт по пласт.

Техният биопринтер в този момент се употребява за основаване на пластове от кожни кафези, като се работи за модел на кожа в цялостен мащаб . Може също по този начин да се модифицира посредством потребление на разнообразни видове дюзи за печатане на разнообразни видове кафези, вграждайки разнообразни сложности в тъканните проби.

Astronauts test 3D bioprinted skin bandages in space - -
— 3D Printing Industry (@3dprintindustry)

Това е вълнуваща опция да се имитира както здрава, по този начин и болна кожа, да се прегледа въздействието на съществуващите лекувания и да се проектират нови лечения за лекуване на другите кожни болести.

Техният биопринтер може освен да даде прецизен, внушителен модел на човешка кожа, само че и да се употребява за прибавяне на заболели кафези към здравите модели, които произвеждаме. Това би разрешило да се изследва по какъв начин се развиват кожните болести, по какъв начин взаимодействат здравите и болните кафези, по какъв начин протичат кожните болести и по какъв начин могат да бъдат създадени нови евентуални лекувания.

Екипът желае техният биопринтер Lego да разреши на откривателите да организират реформаторски проучвания, тъй като това в последна сметка ще докара до по-добро схващане на биологията и до възстановяване на човешкото здраве .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР