Набъбващият списък от рискове с испански адрес сериозно изнервя инвеститорите.

...
Набъбващият списък от рискове с испански адрес сериозно изнервя инвеститорите.
Коментари Харесай

Испания измести Италия като най-голямото главоболие на инвеститорите

Набъбващият лист от опасности с испански адрес съществено изнервя вложителите. Държавният дълг на Испания изостава от подема на района, който поддържа италианските облигации - отколешния високодоходен парий на Европа. Което стесни разликата сред доходността на испанските и на италианските дългови бумаги до най-малката стойност за последните две години.

"Ситигруп " пък предложи на клиентите си да продават испански против португалски облигации като се стимулира с растящите фискални проблеми на Мадрид, обновеното напрежение в района на Каталуния и вероятността да бъде намален кредитния рейтинг на Испания откакто S&P Global Ratings сведе до негативна икономическата вероятност на страната.

Базовият испански борсов показател пък е с най-високи загуби измежду главните показатели от началото на годината до момента.

Коренът на болестта е следващият сериозен скок в скоростта на разпространяване на пандемията от COVID-19 в Европа, който ускорява опасенията, че икономическият спад на Испания ще е по-дълбок в сравнение с съперниците й от еврозоната. Ниско адаптивното стопанство на страната и "нефункционалният ", съгласно определението на шефа на Испанската централна банка - Пабло Ернандес де Кос, пазар на труда единствено задъбочават тези паники.

В средата на предходната седмица (на 7 октомври) испанският министър председател Педро Санчес разгласи нов пакет от държавни тласъци в размер на 72 милиарда евро, които държавното управление ще похарчи за интервал от три години, с цел да съживи националната стопанска система. Според Санчес финансовата инжекция ще увеличи Брутният вътрешен продукт с спомагателни 2.5%, ще сътвори нови 800 хиляди работни места и ще направи локалното стопанство по-дигитално и по-зелено. Близо 80% от средствата ще дойдат от фонда за възобновяване на Европейския съюз. Европейската централна банка също обезпечава поддръжка посредством програмата си за покупка на облигации, с цел да смекчи удара от помрачаващата се икономическа вероятност.

Базовият испански борсов показател IBEX 35 е изгубил съвсем 30% от пазарната си оценка от началото на 2020-а, а облагата за акция се е преполовила. Това е двойно по-слаб резултат от прогнозите за необятния европейски борсов показател STOXX Europe 600, по сметки на "Блумбърг ". За съпоставяне, през същия интервал, немският DAX 30 е паднал с 5%, тъкмо колкото и швейцарският SMI, френският CAC 40 - с 18%, италианският FTSEMIB - с 19%, FTSE 100 - с 22%, STOXX Europe 600 - с 12 %.

Според стратега на "Джей Пи Моргън Чейз " Мислав Матейка, "Италия и Испания са измежду най-евтините борси в света ". И банките в частност са съществено затруднение за пазара поради мощно снижените облаги вследствие на нулевите лихвени проценти и възбраната на ЕЦБ да изплащат дивиденти.

Доходността на десетгодишните испански облигации прикючи на рекордно ниските 0.17% търговията си през предходната седмица поради невижданите тласъци на ЕЦБ и на Мадрид. И въпреки че кредитните разноски не се чака да набъбнат поради тази поддръжка, вложителите към момента имат опция да се нареждат за покачване на доходността спрямо съперниците от периферията Италия и Португалия.

Инвеститорите са склонни да влагат пари в италиански вместо в испански облигации при надбавка от 55 базови пункта - най-ниската от май 2018-а насам и съвсем една четвърт под тазгодишната върхова награда. Стесняващият се спред се дължи, от една страна, на намаляването на политическото напрежение на Ботуша откакто държавното управление на премиера Джузепе Конте устоя на натиска на съперника си Матео Салвини в районните избори в страната на 20 и 21 септември. На второ място, Италия се обрисува като най-големият бенефициент на средства от фонда за възобновяване на Европейския съюз и, съгласно прогнозите на "Ситигруп ", Брутният вътрешен продукт ще се върне на предпандемичното си ниво през 2023-а. За разлика от нея, Испания няма да навакса изгубеното преди 2024-а - най-късно измежду десетте най-големи стопанства на еврозоната, вещаят специалистите на "Ситигруп ".

Последните прогнози на испанския кабинет са по-оптимистични - бездънен стопански спад през тази година и вероятно възобновяване до предпандемичните нива през 2022-а.

Испанският министър на стопанската система Надя Калвино разгласи на 6 октомври, че чака 11.2% понижение на Брутният вътрешен продукт през 2020-а и 7.2% напредък през 2021-а с капацитет за нарастване до 9.8% с помощта на фонда за възобновяване на Европейски Съюз. Публичният недостиг се прави оценка на 11.3% преди да се свие до 7.7% през 2021-а, което, съгласно държавното управление, би могло да се реализира "без орязване на разноските и спартанска дисциплинираност ". Безработицата ще доближи 17.1% през 2020-а и ще спадне леко до 16.9% през 2021-а. Публичният дълг ще е 118% от Брутният вътрешен продукт в края на тази година.

Тези прогнози ще бъдат употребявани за правенето на бюджета за 2021-а, който, в случай че събере задоволително гласове в Народното събрание, ще е първият за левоцентристкото държавно управление на малцинството от 2018-а насам.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР