На заседанието си през октомври Европейската централна банка (ЕЦБ) ще

...
На заседанието си през октомври Европейската централна банка (ЕЦБ) ще
Коментари Харесай

ЕЦБ свива програмата за количествени улеснения

На съвещанието си през октомври Европейската централна банка (ЕЦБ) ще показа шестмесечно удължение на програмата за " количествени удобства ", само че в това време ще разгласи и понижаване на месечния размер на покупки на еврооблигации до 40 милиарда евро от актуалните покупки на активи за 60 милиарда евро на месец, демонстрират резултати от изследване на организация „ Ройтерс “ измежду водещи икономисти.

Икономиката на еврозоната се намира в най-хубавата си форма от световната финансова и икономическа рецесия насам. Това подхранва упованията, че ЕЦБ ще стартира развой на последователно отдръпване от програмата за " количествени удобства ", откакто по време на нейното деяние през последните повече от две години банката закупи основно еврооблигации за над 2 трлн. евро.

На конференция след края на септемврийското съвещание на ЕЦБ, нейният президент Марио Драги уточни, че централната банка към този момент изследва по какъв начин да понижи месечните покупки на активи за 60 милиарда евро и може би ще бъде подготвена със своя проект на идващото съвещание на 26-и октомври.

Всичко това кара болшинството икономисти, интервюирани от „ Ройтерс “, да допускат, че сходно решение ще бъде взето точно на съвещанието на ЕЦБ през октомври. Едва двама от участвалите в изследването 52-ма икономисти допускат, че централната банка може да отсрочи това свое решение за последното за годината съвещание през декември, когато де факто и е крайният период на актуалната стратегия за " количествени удобства ".

Според 39 от интервюираните икономисти, ЕЦБ се чака да разгласи през октомври шестмесечно удължение на действието на програмата за покупки на активи, преди нейното привършване в края на юни 2018 година. Прогнозите на останалите участници в изследването варират сред 3 и 12 месеца.

Попитани по отношение на предстоящият месечен размер на програмата за " количествени удобства ", междинната оценка на интервюираните икономисти е за нейно понижаване от началото на 2018 година до 40 милиарда евро на месец от актуалните 60 милиарда евро, като прогнозите варират сред 30 милиарда евро и 50 милиарда евро.

На въпрос, по кое време ЕЦБ ще завърши напълно своята стимулираща стратегия, 31 от 33 икономисти показват, че това ще бъде реалност през идната година, като шестима от тях допускат, че " количествените удобства " ще приключат през първата половина на 2018 година. Едва двама от интервюираните икономисти са на мнение, че краят на програмата за покупки на активи ще бъде през 2019 година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР