На заседанието на Европейския съвет следващата седмица ще бъдат обсъдени

...
На заседанието на Европейския съвет следващата седмица ще бъдат обсъдени
Коментари Харесай

Европейският съвет обсъжда следващата седмица санкции срещу Турция

На съвещанието на Европейския съвет идната седмица ще бъдат разисквани наказания против Турция поради дейностите ѝ в Сирия.

Това съобщи през днешния ден френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, представена от Ройтерс. „ Въпросът ще бъде дискутиран идната седмица на Европейския съвет. Очевидно тематиката е на масата за диалози “, сподели тя. „ Няма да останем безсилни, когато сме изправени пред обстановка, която е шокираща за цивилни, за свободните сирийски сили и за стабилността на района “, акцентира още Дьо Моншален.

Заседание на Евросъвета ще се организира на 17-18 октомври в Брюксел, а опцията за налагане на стопански наказания против Турция ще се разиска и в понеделник на срещата на министрите на външните работи на Европейски Съюз. За наказания против Турция настояха през днешния ден и Гърция и Кипър, само че поради газовите сондажи в кипърски води, а Народното събрание на Швеция се разгласи за оръжейно ембарго против Анкара.

Дьо Моншален заприказва за наказания на Европейски Съюз, откакто членки на Евросъюза не съумяха да убедят Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да осъди турската интервенция и да призове за прекратяването ѝ. Съединени американски щати и Русия не поддържаха мнението на Франция, Германия, Белгия, Англия и Полша, които осъждат интервенцията.

Петте членки на Европейски Съюз, които свикаха срещата в четвъртък от 15 страни-членки приканиха Турция в взаимно изказване „ да приключи едностранните военни дейности “. Те обявиха, че интервенцията заплашва напредъка против терористичната формация „ Ислямска страна “.

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи пред кореспонденти по-късно, че възможна декларация на Съвета за сигурност би трябвало да вземе поради и други аспекти на сирийската рецесия, а освен турската интервенция и да упорства за неотложно преустановяване на „ противозаконното военно наличие “ в Сирия, визирайки Съединени американски щати, Англия и Франция.

Американският дипломат в Организация на обединените нации Кели Крафт сподели, че Тръмп е „ дал пределно ясно да се разбере “, че Съединени американски щати „ по никакъв метод “ не поддържат решението на Турция за военно навлизане в Сирия. Тя съобщи пред кореспонденти, че Тръмп е подчертал пред турското държавно управление, че то носи „ цялостната отговорност “ за отбраната на кюрдите и религиозните малцинства и за това да подсигурява, че бойците на „ Ислямска страна “ ще останат в пандиза и групировката няма да се възроди.

Крафт сподели, че в случай че Турция „ не направи това, ще има последствия “.

Съединени американски щати внесоха собствен план за изказване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изразяващ „ сериозна паника “, призоваващ за отбрана на гражданското население и настояващ Турция да употребява дипломация, а не военни дейности, споделиха дипломати, представени от Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР