На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по

...
На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по
Коментари Харесай

Приет е планът за продължение на метрото до Студентски град

На съвещание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията в уголемен състав е признат предварителният план на обстоен организационен проект за продължението на метрото в София от метростанция “Витоша “ до “Студентски град “ с три нови метростанции. Това оповестява столичния кмет Йорданка Фандъкова, представена от пресцентъра на Столичната община.

Това е още една стъпка към уголемение на метрото, което постоянно е било и продължава да бъде един от най-важните планове в моето ръководство, отбелязва Фандъкова. Освен обезпечаването на финансиране, подсигуряваме и подготвени трасета, с цел да може неговото развиване да продължи, уточни кметът. Дължината на новото трасе е почти 3 километра, като метростанциите по него са ситуирани на към километър една от друга. С плана се плануват три нови метростанции – първата на бул. “Черни връх “ сред ул. „ проф. Марин Големинов “ и ул. “Димитър Манчев “, втората до ул. „ проф. Георги Манев “ и ул. “Стефан Савов “ и третата на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе “ и ул. “проф. Иван Странски “, осведоми столичният кмет.

Разширяването на втората метролиния от станция “Витоша “ до “Студентски град “ е от първостепенна значимост за развиването, благоустрояването и обслужването на една от най- натоварените зони в София, отбелязва кметът Фандъкова. Чрез това разширение ще се обезпечи комфортна, бърза и качествена информационна връзка сред центъра и южните територии на града - кв. “Кръстова вада “, кв. „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “, кв. “Витоша “ и " Студентски град ".

По думите на кмета предвиждането на това трасе в градската конструкция е съобразено със актуалните правила за създаване на екологично устойчиви транспортни мрежи, като обезпечава интегрирана и бърза транспортна система, която способства за намаляването на пътуванията с коли. Реализацията му ще способства за реализирането на ограничения, свързани със тактиката за нисковъглеродно развиване на градските региони и намаляване на въздействията върху изменението на климата, прибавя кметът Фандъкова.

Приемането на предварителния план на Подробен устройствен план е първата стъпка от процедурата по регулационното застраховане на новото уголемение и резервирането на нужния терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на плана с план-схеми на техническата инфраструктура и оповестяването му по реда на Закона за устройство на територията, осведоми столичният кмет. Тя напомня, че сега се построява сектор от кв. „ Хаджи Димитър “ до „ Левски Г “ в регион „ Подуяне “.

Строителството на сектора върви в период и се чака да бъде изпълнен в края на 2025 година. Предстои да стартира строителството и на една метростанция и интермодален терминал в " Обеля ". Успяхме да осигурим съфинансиране от стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ за сектора на метрото през " Слатина ", който беше изваден от проекта за възобновяване. Готово е трасето за разширението на метрото в ж.к „ Люлин “ до „ Околовръстния път “. Подготвя се и трасето на метрото от Бизнес парка до " Околовръстния път ", оповестява още кметът Фандъкова.

При инспекция на разширението на метролинията под бул. " Владимир Вазов " в края на юни тази година столичният кмет изрази вяра нейният правоприемник да продължи плана на метрото, тъй като по думите ѝ става въпрос за големи старания на доста хора години наред. Кметът сподели тогава, че при планирането и проектирането на метрото е защитавала всеки лев, сектор по сектор. Строителството му е било постоянно изпълнено с компликации, като най-тежкото предизвикателство продължава да бъде обезпечаването на финансиране, сподели кметът и заяви, че общо за 80-те % от съществуващата метромрежа в София са били обезпечени към 3 милиарда лева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР