На заседание на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел

...
На заседание на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел
Коментари Харесай

Драгомир Заков от Брюксел: Като военен министър държа да работя конструктивно и с президентската институция

На съвещание на Съвета на министрите на защитата в Брюксел е разисквано страните членки на Европейски Съюз взаимно да получават и да построяват военни качества

Това разгласи военният министър Драгомир Заков. Той ще упорства за преразглеждане и възможни промени в българското законодателството, с цел да може страната ни да се включи интензивно в тези планове, съобщи

"Одобрихме хъба за нововъведения на Европейски Съюз, който добавя хъбовете и другите принадлежности по линия на НАТО. Обсъдихме взаимното придобиване и създаване на качества. Знаете, че за Българската войска и България това е извънредно значимо и в този подтекст може би ще се наложи да преразгледаме българското законодателство, тъй като би било неприятно, в случай че в Европейски Съюз тези начинания се развиват, само че нашето законодателство не еволюира в тази посока, съобщи той.

Разговорът е бил извънредно градивен и ефикасен. Обсъдена е и спомагателна помощ за Украйна. Придобива се изясненост какво тъкмо се желае и по какъв начин съюзът би могъл да спомага на страната.

"Украйна има потребност от доста поддръжка - военна, филантропична, логистична. Държавите от Европейски Съюз поеха ангажимент да не престават да търсят благоприятни условия тази помощ да бъде обезпечена, заобикаляйки повтаряне с сходни начинания отвън Европейски Съюз ", посочи военният министър.

Относно решението България да ремонтира украинска военна техника - има изясненост какво тъкмо се желае, упованията им са реалистични и имаме задоволително опция да им помогнем, добави Драгомир Заков.

Заков разяснява изявлението на президента Радев, че не желае "с българско оръжие да се убиват хора в Украйна ":

"Не е редно да влизаме в сходен разговор сред институциите. Като боен министър държа да работя градивно и с президентската институция. Президентът е висш главнокомандващ, тъй че няма по какъв начин министърът на защитата а влезе в сходна полемика с президента, това не е добре и за въоръжените сили ".

Все още няма съответна информация за изтребителите, които би трябвало да заместят забавените Ф-16. Въпросът е разискван с италианския министър на защитата, само че все още нищо не е на масата.

"В момента, в който имаме сходно решение, то ще бъде комуникирано незабавно, най-много с цел да успокоим нашите летци. Целта е българските Военновъздушни сили да не престават да извършват конституционните си отговорности. Нашата цел не е да свалим Военновъздушни сили на земята ", акцентира Заков.

В рамките на съвещанието на Съвета министрите на защитата разискаха използването на Стратегическия компас на Европейския съюз с фокус върху повишение на успеваемостта на задачите и интервенциите по линия на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз и военните аспекти на съветската експанзия против Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе поканен за присъединяване в полемиката по отношение на експанзията на Русия против Украйна. Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников също се причисли към диалозите посредством видеоконферентна връзка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР