На второ място е Полша, следвана от Чехия, Унгария и

...
На второ място е Полша, следвана от Чехия, Унгария и
Коментари Харесай

Русия оглавява ИКТ пазара в Централна и Източна Европа

На второ място е Полша, следвана от Чехия, Унгария и Румъния

Страните от ЦИЕ са похарчили 136,66 милиарда $ за ИКТ през 2019 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за осведомителни и информационни технологии в Централна и Източна Европа са се нараснали с 4% през 2019 година, достигайки 136,66 милиарда $, съгласно нов отчет на анализаторската компания IDC.

Обемът на разноските за ИКТ в Русия възлиза на 47,05 милиарда $, което я прави най-големият пазар в района. На второ място е Полша с 20,44 милиарда $, следвана от Чехия (10,86 милиарда долара), Унгария (6,71 милиарда долара) и Румъния (6,66 милиарда долара). Данните за България не се показват в резюмето на отчета.

Най-голям дял в структурата на разноските заемат далекосъобщителните услуги – 41% от общата сума. На второ и трето място са разноските за закупуване на съоръжение (34%) и ИТ услуги (13%). В допълнение, още 8% и 3% се падат на софтуера и бизнес услугите.

Сред промишленостите най-големи купувачи на ИКТ през 2019 година са промишлените предприятия, финансовите организации и телекомуникационните компании. Според IDC, те вършат към 48% от общите разноски за ИКТ в Централна и Източна Европа.

Експертите предвиждат, че през 2020 година темпът на напредък на ИКТ пазара в района ще намалее до 3,1%. Това се изяснява с продължаващото закъснение в стопанската система, при което потребителите и публичният бранш ще харчат по-рационално.

Разпределение на разноските за ИКТ и водещи пазари в района на Централна и Източна Европа
(източник: IDC)

Телекомуникационният бранш ще се развива най-динамично през 2020 година, като IDC предвижда нарастване на разноските с 6,3%. В по-далечна вероятност, до 2023 година, анализаторите чакат пазарът на ИКТ в Централна и Източна Европа да пораства средногодишно с 2,9%.

Същевременно, прогнозата на анализаторите за международните разноски за ИКТ сочи средногодишен растеж от 3,8% в интервала от 2019 година до 2023 година В края на обсъждания интервал световните разноски за ИТ съоръжение, програмен продукт, услуги и телекомуникационни решения би трябвало да доближат 4,8 трилиона $. Най-високи разноски за ИКТ през 2023 година се чакат в Съединени американски щати (1,66 трилиона долара), а най-бързо ще нарастват разноските в Китай (с 6,1% годишно).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР