На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата-

...
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата-
Коментари Харесай

Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?

На всички ни е известно какво съставлява зареждането на бебетата- последователно въвеждане на храната, като се стартира с избрани плодове или зеленчуци и по-късно по малко, в строга поредност, се вкарват новите храни. Храните, известни като алергени, се оставят за най-после и вниманието при въвеждането им е изключително изострено, изключително в случай че детето има фамилна обремененост към някоя от тях. Нетърпението и прибързаността могат да доведат до алергична реакция при детето- следователно нововъведената храна би трябвало да бъде спряна и последващото и въвеждане да бъде строго следено.

“Най-честите причинители на хранителна алергия са млякото, житните култури, съдържащи глутен, яйцата, рибата и морските блага, мъхестите плодове, меда, соята, ядките и фъстъците. Симптомите варират от локално зачервяване и оток до тежки анафилактични реакции. ”

Хората, които са наясно, че са алергични към избрани храни, вземат всички ограничения, с цел да се предпазят от даже неволната им консумация. Възможно е, обаче, въпреки да не сте алергични към дадена храна, да изпитвате дискомфорт при потреблението й, изключително в случай че прекалите с количеството. Става въпрос за така наречен назадничавост или интолерантност към храната. Това положение не води до остри или даже съдбовни последствия като тези, породени от алергия, само че неразположенията са неприятни- отичане на корема, газове, киселини, даже косопадът и чупливите нокти е прекомерно евентуално да се дължат на изобилната и честа консумация на храни, към които организмът демонстрира назадничавост. Проблемите могат да имат дълготрайни последствия и да окажат въздействие върху общото положение на организма, непрестанно неприятно въодушевление, нервност и наднормено тегло.

Какви са най-общите разлики сред алергията и нетолерантността:

Алергията се демонстрира внезапно и при минимална консумация на алергена, до момента в който нетолерантността нормално се случва последователно и в случай че прекалите с храната;

Алергията се демонстрира всякога, щом консумирате алергена- независимо или в композиция с други храни. Може да се прояви даже при потреблението на храни, съдържащи следи от причинителя, до момента в който нетолерантността не се проявяна постоянно и може да няма ясно изразена симптоматика;

Алергията предизвиква остри признаци като повръщане, отоци, обриви и конвулсии, до момента в който признаците на нетолерантността са по-завоалирани и могат да бъдат комплицирани с нещо друго- главоболие, нервност, киселини.

Най-честа назадничавост хората имат към потреблението на лактоза и това е разумно - знае се, че след ранната детска възраст, млякото става нетипична храна за зрелия организъм и той демонстрира реакция към нея, защото е намалял или спрял производството на ензима лактаза, отговорник за преработката на лактозата. Това важи в особена степен за потреблението на краве мляко и на всичко, което се прави с него. Голяма част от хората не могат да преработят млечната захар (лактоза), която се съдържа в млякото и млечните артикули - в такива случаи е добре те да бъдат сменени с безлактозни артикули или заместители на млякото - соеви артикули,...Също по този начин може да се приема и в допълнение ензимът лактаза, под формата на капки или таблетки, само че единствено в случай че доктор удостовери дефицита му в организма и предпише съответното лекуване.

Глутенът е протеин, към потреблението на който огромна част от хората постоянно демонстрират назадничавост. Симптомите за нея са запек или диария, отичане на корема, честа отмалялост, световъртеж, главоболие или нервност. Тъй като всяко от тези неразположения може да се дължи и на нещо друго, значимо е доктор да отхвърли положението на глутенова нетърпимост.

Има разнообразни проби, които настояват, че дефинират храните, към които организмът демонстрира назадничавост. До какъв брой са достоверни, обаче, не се наемаме да кажем. За да определите храните, които не са подобаващи за консумация от вас, най-добре се вслушайте в тялото си и вижте неговата реакция. Ако се чувствате зле след консумация на фъстъци или бобови храни, бял самун или прясно мляко, просто избягвайте тези храни. Тук в цялостна мощ важи правилото да не консумираме храни с доста артикули, тъй като като се изключи че затрудняват отделянето на хранителни ензими, е мъчно да се дефинира еветнуалната нетърпимост от какво тъкмо е. А по този начин единствено ще продължаваме да се оплакваме от преяждане и тежест, което в действителност да не е породено от количеството храна, а от състава й.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР