На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на

...
На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на
Коментари Харесай

Великите любовни истории на ХХ век: Пиер Карден и Жана Моро – завинаги заедно, макар и в отвъдното

 На всеки свети Валентин интернет се залива от фотоси на известни двойки, а по-късно изчезват до идващия. Но същинската обич не трае единствено един ден в годината. В рубриката на Traffic News „ Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви описваме за една гореща двойка, останала вечно в историята с пламенната си любов и от време на време с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, опустошение, проваляне, секс, кавги, още секс, изменничество и амнистия.

Районът сред авеню „ Габриел “ и улица „ Дю Сирк “ в сърцето на Париж носи мирис на носталгична въздишка по тези времена, когато Жана Моро и Катрин Деньов са прекосявали аристократичния квартал, с цел да доближат до фамозното театрално пространство, носещо името на своя основател и главен филантроп – френският фешън дизайнер Пиер Карден. Връзката сред театъра и родения в Италия Карден не се изчерпва единствено с безкрайната му обич към сцената, тъй като в сърцето му непокътнато място вечно ще има починалата актриса Жана Моро, неговата огромна обич.



Като дете, Пиетро не желае да наследи бизнеса на татко си, който е винопроизводител. Момчето гледа с блеснали очи театъра, само че не играта на актьорите, а пъстрите и ефектни облекла и изменящи се декори. Предпочита да дружи с девойки, играе с куклите им, сменя облеклата им.

На 14, когато семейството се мести в провинциалното градче Виши във Франция, 14-годишният Пиер стартира работа като помощник-шивач. Като чирак, учи всички тънкости на занаята и се ражда фантазията му – да покори Париж.

След като с чара си съумява да завоюва другарството на известния стихотворец и драматург Жан Кокто и да влезе в парижкия хайлайф, триумфът е близо. След година Карден към този момент е топ дизайнер в студиото на Кристиян Диор.

Хиляди моделиери си задават въпроса – каква е тайната на блестящия триумф на Пиер Карден? Геният му, устремеността или мощната фантазия? По този въпрос маестрото споделя: За да станеш моделиер, би трябвало да се родиш подобен.



Карден става международен знак, гуру на модата и всяка театрална и кинозвезда счита за чест да облича облеклата му. А самият дизайнер в действителност мечтае да се види на сцената – посредством моделите си. И това се случва – моделиерът съумява да си купи спектакъл – след молба, отправена към шефа му и по този начин се появява културният център Еспас Карден (Espace Cardin), на чиято сцена възпламеняват публиката Марлене Дитрих, Марина Влади, Марсел Марсо, Жерар Депардийо.

Любовта сред Жана Моро и Пиер Карден се ражда през 1961 година около костюмите за кино лентата “Ева” от Джоузеф Лоузи, които Карден създава за нея. Самата Габриел Шанел праща актрисата при него, с цел да я облече като съдбовната жена, която би трябвало да изиграе. Той е удивен от Жана и тя става негова близка другарка и муза. И по този начин, създавайки тоалетите й за разнообразни мотиви, той се влюбва в нея.

Жана Моро също е погълната от личността на Пиер Карден. Споделя, че това, което я е спечелило незабавно, са били ръцете му – " ръце на актьор! ".



“Когато започнахме да се срещаме, спомня си Моро в изявление пред Paris Match от 2001 година, “добронамерени” познати ме предупреждаваха, че тъй като Пиер е хомосексуален, нямам късмет с него. На което аз им отговарях, че не ме интересува и че го обичам подобен, какъвто е. Не единствено, че го обикнах от пръв взор, само че с течение на времето го заобичах още повече поради гения, който претворяваше във превъзходните си творения. “

Знае, че е хомосексуален, само че го е приема и обича подобен, какъвто е. А Пиер признава, че никой не би могъл да устои на актрисата, даже той самият.

В спомените на Карден първата среща е протекла също толкоз вълнуващо. “Жана напряко ме хвърли в потрес. Почувствах душата й в унисон със своята. Тя беше въплъщение на хубостта такава, каквато беше в моите показа. Чувствителна. Интелигентна. Непреходна. Може би ми е било предопределено не да обичам дамите по принцип, а да обичам една избрана жена. Ако не бяхме изконсумирали връзката си, тази история нямаше да я има. Обаче аз мигновено почувствах физическо привличане към нея. Да, припомням си го като в този момент това влюбване от пръв взор – началото на буйната ни връзка, която продължи четири години и която, откакто завърши, се възроди още веднъж, този път под формата на категорично другарство.”



Иконичната двойка провокира такава социална сензация в Париж, във Франция, а и в цяла Европа, че дълго време не престава да бъде следена, обсъждана и фотографирана при всеки вероятен случай.

Връзката им продължава 4 години, двамата възнамеряват да се оженят и да имат семейство, само че ориста им отрежда друго. Въпреки това партньорството им продължава цялостен живот и остава обгърнато в една особена деликатност.

През 2001 година Жана Моро става част от най-престижната френска институция за изкуства – Академията за изящни изкуства, в която Пиер Карден към този момент членува. Разбира се, той основава нейния костюм за церемонията, избродиран с изящни цветя и доста обич. По този мотив двамата дават изявление за френския вестник Paris Match. Пиер Карден й споделя: “ Жана, ти си моят живот”, а тя му дава отговор: “Пиер, ти си част от моето наследство”.

Пиер Карден в никакъв случай не е криел откровеното си отчаяние от обстоятелството, че няма деца. И то деца от Жана Моро. “Децата, уверен е той, ти дават вероятност за бъдещето, както и опцията да предадеш на някого това, което си научил за живота. “ Най-вероятно поради този надълбоко заровен в сърцето блян Пиер е толкоз завързан към племенника си Родриго Базиликати – не по-малко надарен дизайнер от фамозния си чичо, който е считам за негов нравствен и креативен правоприемник в стилната къща.



Що се отнася до Жана Моро, тя е по̀ късметлийка във връзка с наследниците спрямо Пиер. Но единствено в биологично отношение. Детството и ранните младежки години на единствения й наследник Жером от първия й от общо три брака минават в пъкъла на постоянно подценяваните деца. Самата Моро признава, че в никакъв случай не е имала майчински инстинкт и че по-скоро се е радвала на непознатите деца, в сравнение с своето.

Жана Моро умира на 31 юли 2017 година Година по-късно дизайнерът споделя, че единственото, за което съжалява, е, че не е имал дете от нея. При новината за гибелта на Моро Карден е безутешен. Невъзможно е да бъде открит за коментар. Едва година по-късно съумява ненапълно да възвърне душевния си баланс и да набере сили, с цел да приказва за отишлата си втора огромна и непрежалима обич в живота му. “Жана беше дискретна, високообразована жена, която предразполагаше хората към себе си. Беше талантлива с голям актьорски гений, както и с подобен да бъде разбирана, даже когато не споделя и дума. Нашата обич беше мимолетна – като всички велики любови, които или не престават вечно или в никакъв случай не се случват.”

Той напуща нашия свят, с цел да отиде при нея, на 29 декември 2020г. Със сигурност, тази друга и същинска обич продължава и в отвъдното.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР