На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на

...
На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на
Коментари Харесай

Великите любовни истории на ХХ век: Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси - най-зле пазената тайна в Холивуд“

 На всеки свети Валентин интернет се залива от фотоси на известни двойки, а по-късно изчезват до идващия. Но същинската обич не трае единствено един ден в годината. В рубриката на Traffic News „ Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви описваме за една гореща двойка, останала вечно в историята с пламенната си любов и от време на време с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, опустошение, проваляне, секс, кавги, още секс, изменничество и амнистия.

През 2004 година кралското сдружение на британските химици разгласява лист на фамозните екранни двойки, оказали най-силно въздействие върху „ химията” на любовните взаимоотношения в цялата история на киното. Тази любопитна ранглиста се оглавява от холивудските звезди Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси – именити любовници освен от екрана.

Екранната химия сред Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси се простира през 3 десетилетия и 9 кино лентата, в това число във филмите " Жена на годината " и " Познайте кой ще идва на вечеря ". Взаимоотношенията им отвън обсега на камерите обаче остават скрити от любопитните погледи. Силата на любовта им е голяма и взаимна, а двамата в никакъв случай не подписват брак и не заживяват дружно. Но дано да стартираме изначало.



Катрин Хепбърн е родена е през 1907 година в Хорфорд, Съединени американски щати. Като момиче впечатлява с фигурата си - стройна госпожица с растеж 1,71, което върви облечено с панталони и сака като момче, а лицето му е нежно и привлекателно и без грим. Когато заприказва, Катрин незабавно показва духовитост, каквото не е типично за общоприетия вид американски хубавици.

От напълно млада Катрин Хепбърн е надалеч от визиите за " момичетата-розов бонбон " на Холивуд - тя е напълно друга от стандарта - освен това, разрушава го на пух и прахуляк. Не единствено външният й тип, само че и хапливият й език, са в цялостна какофония с интелектуалния й капацитет. Известна става фразата си:

" Да спазваш всички правила, значи да се лишиш от всички удоволствия ".

Катрин Хепбърн е известна и с това, че безусловно си играе със светските публицисти, които се пробват да обхванат в персоналния й свят. Веднъж даже си признава:

" Не ме интересува какво пишат за мен, стига да не е истината. "



А каква е истината за Катрин Хепбърн в действителния живот? - Тя е едно от шестте деца в фамилията на лекар-уролог. Майка й е еманципирана персона, герой за феминизъм. Именно в такава атмосфера оформя характера си на човек, който отстоява мнението си, каквото и да му коства.

Катрин получава устойчиво обучение в Оксфорд. Животът й предлага доста благоприятни условия, а хубостта и чарът й - методите да реализира най-хубавото във всяка сфера на живота, само че тя избира киното.

Един от най-известните мъже в живота на Катрин Хепбърн е ирландският мъжага Спенсър Трейси. Когато животът ги среща, обаче, той е женен и има две деца, едното от които - синът му, е глухо. Чувството за отговорност към децата и фамилията, го разпъват на кръст, а Катрин си желае своето.

Спенсър Трейси, който произлиза от ирландско католическо семейство, основава безчет проблеми на родителите си като дребен. Сменя петнайсет учебни заведения и няколко пъти бяга от къщи. Иска да става духовник, боксьор и още какво ли не, а най-после постъпва във военно-морските сили на Съединени американски щати, където също не съумяват да го вкарат в пътя. Службата във флота дава непредвиден резултат: След завръщането си буйният юноша декларира, че ще става артист за смут на татко си, който го прогонва от вкъщи им.
И младият ирландец се озовава в Ню Йорк при започване на Великата меланхолия. Срещу мизерно възнаграждение чисти огромен киносалон, където гледа гратис всички филми. След няколко години мизерно битие, получава роля в нискобюджетна театрална режисура против $10 седмично. Но скоро я смъкват от репертоара и начеващият артист се отчайва.



По пътя за следващото прослушване се оплаква пред непозната от несправедливостта на ориста. Дамата, която се оказва актриса в театъра, в който се опитвал да постъпи, остава очарована от новия си прочут. Трейси получава място в трупата, а симпатичната брюнетка – мечтания брачен партньор: половин година по-късно Спенсър и Луиз се оженват и скоро се появява на бял свят първородният им наследник, който е ням по рождение. Това мощно раздрусва католическата душа на артиста и той стартира все по-често да протяга ръка към чашката.

Докато Катрин Хепбърн е разведена, демократична и разкрепостена жена, Спенсър Трейси е женен религиозен католик с две деца. Синът му губи слуха си като бебе и това кара артиста да изпитва дълбока виновност - упреква себе си, вярвайки, че това е Божие наказване за греховете му и напуща фамилията си, а религията на Трейси прави развода неосъществим.

Двамата се срещат на снимачната площадка на кино лентата “Жена на годината “ през 1942 година В един от първите диалози, тогава 34-годишната Катрин отбелязва пред филмовия си сътрудник: “Страхувам се, че може да съм прекомерно висока за вас, господин Трейси. " Техните остроумни закачки и предизвикателни погледи са холивудско богатство, публиката и студийните ръководители се влюбват в екранната двойка мигновено и двамата се трансформират в емблематично дуо на огромния екран. " На екрана Спенсър и аз сме съвършената американска двойка “, споделя Катрин, само че надалеч от обектива на камерите, историята е доста друга.



Спенсър държи да резервира взаимоотношенията си с Катрин в загадка и в никакъв случай не признава обществено възприятията си към нея. Двамата живеят настрана и поставят неимоверни старания да не бъдат виждани дружно, с цел да запазят достойнството на брачната половинка на Спенсър, само че в реалност всички в Холивуд са изцяло наясно с “тайната спекулация “. Хепбърн добре схваща обстановката, само че любовта й към Трейси е толкоз дълбока, че тя е подготвена да го обича и “на мрачно “. По-късно в автобиографията си, Катрин споделя:

“Това възприятие, което изпитвах с него, беше необикновено... бях подготвена да направя всичко за него. “

Въпреки че цялостен Холивуд знае за тайната на актьорите, връзката им е уважавана и никой не посмява да скапе илюзията. Филмовата икона Джийн Кели си спомня за снимачните дни с двойката: „ По време на обяд те просто се срещаха и седяха на скамейка на терена. Хващаха се за ръце и си говореха - товага всички ги оставяха сами в дребния им, съкровен свят. “

Но опазването на тайната не е единственото предизвикателно за Катрин и Спенсър. Актьорът попада в клопката на личните си демони и скрупули, поддава се на алкохолна взаимозависимост, страда от тревога и бодърствуване и постоянно изневерява. Но от самото начало единственото, което Катрин желае, е да го види спокоен и благополучен. Тя се грижи за него неразделно: “Харесваше ми да го очаквам, да го чувам, да го храня, да работя за него. Опитвах се да не го тормозя... За мен беше наслаждение да го върша. “

Докато любовната драма се развива зад транспарантните пердета, актрисата остава вярна на актьорската специалност. Отдадеността и работохолизмът й съумяват да разсеят медийните злословия към аферата, само че отнякъде изскачат странни клюки, че в действителност Хепбърн е хомосексуална, а любовникът й - би. Според някои, двойката в никакъв случай не е имала откровени усеща един към различен и са просто другари, които взаимно прикриват порочните си полови стремежи. Не сме сигурни дали да имаме вяра изцяло на тези парадоксални изказвания, въпреки всичко Катрин в реалност отдава цели 30 години от живота си на този мъж. Двамата философски се борят с тежката холивудска действителност и психологичните проблеми на Спенсър в името на любовта и обичта им не изгасва до последния мирис на артиста.



Няма подозрение, че Спенсър Трейси е огромната споделена обич на живота й. Духовната връзка сред двамата продължава до гибелта на артиста - " цели 27 години Любов ", както написва след гибелта му актрисата.

От възприятие за благовъзпитание и от почитание към брачната половинка на Трейси, Катрин не участва на погребението му, само че след време излиза книгата й " Спенсър и Катрин: интимни мемоари ".

За пръв път Катрин Хепбърн споделя без превземка истината за своите усеща, за себе си!...

Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси " запечатват " любовта си като екранни сътрудници в 9 кино лентата. Извън тях той вечно остава нейна " канара и протекция ", а тя - нежната самодива, която го изважда от интервалите на меланхолия и запой.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР