На всеки човек се е случвало да почувства умора след

...
На всеки човек се е случвало да почувства умора след
Коментари Харесай

Храни, които причиняват умора

На всеки човек се е случвало да почувства отмалялост след хранене. Отдаваме това на отпущането, което настава в тялото и това разрешава да се почувства насъбраната отмалялост. Невинаги отговорът е този. Има храни, които ни карат да се усещаме изтощени след потреблението им, въпреки че надали някой се е замислял над този факт. Кои храни предизвикват отмалялост?

Храни, богати на протеини и въглехидрати

Усещането на отмалялост постоянно се предизвиква от хормона серотонин. Той работи като невротрансмитер, а богатите на протеини храни въздействат на производството му. Протеините построяват триптофана - аминокиселината, която подтиква производството на серотонин.

Богатите източници на въглехидрати подкрепят усвояването на трипофан. Става въпрос единствено за рафинираните въглехидрати.

Затова храните, които могат да провокират отмалялост, са: тестените храни, оризовите ястия, белият самун, обичаните ни торти, млякото, захарта и бонбоните.

Храни, богати на мазнини

 Причини за отмалялост

Консумацията на прекалено много мазнини е причина за отмалялост. Фактор за това е методът, по който този вид храна се смила и усвоява от тялото.

Храната попада на първо време в тялото. Там първо се обработват въглехидратите, след това протеините и най-после мазнините. Затова прекомерно мазната храна значи постепенно храносмилане и потребност от повече сила от тялото, с цел да обработи храната. Това води до повече отмалялост.

Зависи, несъмнено, какъв вид мазнини се включват в храненето. Наситените мазнини предизвикват проблеми в храносмилането и взимат от силата на тялото, причинявайки възприятие на дефицит на сили, на отмалялост. При тях неналичието на фибри, които подкрепят храносмилането, е изключително мощна и по тази причина е добре да се изключат или да се лимитират доста в менюто.

Нискокалорични храни

Нискокалоричните храни са доста постоянно избор при леките закуски сред главните хранения. Те са най-често нискокалорична версия на обичаните ястия и се считат за здравословен избор. Тази храна обаче не дава нужната сила и по тази причина възприятието на отмалялост може да се дължи на нея, без въобще да бъде съзнателен този факт.

Кисели храни

 Киселите храни могат да причинят отмалялост

На гръцки орексин значи вкус. Невропептидът, който контролира апетита, поддържа и бодростта. Киселите храни покачват равнищата на рН в кръвта, а то потиска производството на орексин. Така прекомерно огромното количество кисели и ферментирали храни водят до възприятие на отмалялост.

Затова при сформиране на хранителната диета би трябвало да се взимат поради храните, които въздействат зле на бодростта.

Вижте също храни против отмалялост, енергизиращи смутита и витаминозни салати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР