На всеки 22 май крипто общността отбелязва значимо събитие в

...
На всеки 22 май крипто общността отбелязва значимо събитие в
Коментари Харесай

Биткойн: Как две пици за $41 се превърнаха в $267 милиона

На всеки 22 май крипто общността отбелязва значимо събитие в историята на Биткойн, а точно първата комерсиална транзакция с криптовалутата, която се състои в закупуването на две пици с 10,000 BTC.

Преди 13 години програмист на име Ласло Ханиец от Флорида взе нетрадиционното решение да купи две пици, като заплати с Биткойн . Тази транзакция бележи първия регистриран случай на покупка в действителния свят благодарение на криптовалута.  

В обява във форума Bitcointalk.org от 18 май 2010 година Ханиец показа желанието си да употребява BTC за закупуването на две огромни пици.  

Според информацията той бил подготвен да предложи 10,000 Биткойн токена на всеки, който може да уреди поръчката и доставката, с изискването, че одобряват заплащане в криптовалута :

След това английски жител приел предлагането на Ханиец и му купил двете пици в подмяна на 10,000 BTC, които по това време се правят оценка общо на почти $41.

Оттогава насам цената на Биткойн претърпя обилни съмнения. След първичната покупка цената на Биткойн последователно се усили, като през 2021 година доближи първия си незабравим връх от $37,340.

През последните години обаче цената на Биткойн в деня на пицата демонстрира наклонност на спад, като през 2022 година актива се оценяваше на $29,492, а понастоящем през 2023 година все още на писане на публикацията е $26,865.

Ако Ханиец беше избрал да задържи своите 10,000 Биткойн токена, вместо да ги обмени за пица, в този момент те щяха да бъдат оценени на към $267.7 милиона.

Иронията на тази монументална оценка акцентира непредсказуемата и волатилна природа на криптовалутите. На пръв взор незначителната транзакция на Ханиец в този момент се е трансформирала в забележителна част от историята на Биткойн, служейки като удостоверение за забележителния му напредък в международния финансов пейзаж.

В чест на тази покупка в ресторанта Papa John’s в Джаксънвил, Флорида, е сложена паметна плоча с надпис: “ “

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР