На волята за доминиране не се отговаря с повече насилие

...
На волята за доминиране не се отговаря с повече насилие
Коментари Харесай

Папата: Добрата политика не идва от културата на властта

На волята за доминиране не се дава отговор с повече принуждение и експанзия, а с друг метод на схващане на интернационалните връзки. Това сподели папата в словото си към членовете на Италианския женски център, които одобри на визита във Ватикана. „ Жените – сподели той - могат да бъдат настоящи лица на смяната, в случай че не са хомологирани към актуалната система на власт “

Логиката на господството, която контролира интернационалните връзки и нейния излаз: войната. Този бе главният акцен в словото на папа Франциск към група от 200 дами, принадлежащи към Италианския женски център (ИЖЦ), които одобри на визита в Климентинската зала в Апостолическия замък. Това е логичност, която би трябвало да бъде преобразувана, сподели той, заменяйки я с логиката на служението и грижата. И дамите могат да станат основни настоящи лица на тази смяна.

ИЖЦ като избор на отговорност „ за отбрана на индивида “

„ Творческа еднаквост на мъжа и женат в една споделена задача “ е тематиката на изборния конгрес на ИЖЦ, който се организира в Рим. Въпросът за идентичността на мъжа и дамата е доста настоящ, сподели Франциск, и оказва въздействие върху живота, изключително на най-младите, които „ се нуждаят от опорни точки, възрастни фигури, с които да се съпоставят. Мъже и дами “:

„ Преди всичко обаче желая да ви благодаря, че ви има, тъй като в Италия съществува и продължава напред тази ваша асоциация от дами, която е въодушевена от Евангелието и желае да води разговор с всички за общото богатство на обществото. И това не би трябвало да се приема за даденост: благодаря ви. Италианският женски център е роден в подтекста на отбраната на достолепието и правата на дамите, в оня толкоз богат, толкоз плодотворен за Италия интервал, след Втората международна война. В този мощно поляризиран подтекст в идеологически смисъл, ИЖЦ се роди като избор на отговорност, на ангажимент за „ отбраната на индивида “.

Това е, което през днешния ден назоваваме просвета на грижата - означи папата - за разлика от тази на употребата и господството.

Добрата политика не идва от културата на властта

Франциск напомни приноса, препоръчан от ИЖЦ за правенето на някои членове от италианската конституция по тематиките „ взаимност, субсидиарност, световна страна “. Той акцентира, че присъединяване в политическия живот на сдружението е имало за цел да ускори концепцията за политиката като „ форма на състрадание, най-висшата форма, може би, на състрадание “. И в тази връзка той съобщи:

„ Вече е явно, че положителната политика не може да произтича от културата на властта, разбирана като владичество и подтисничество, а единствено от просвета на грижата, грижа за личността и нейното достолепие и грижа за нашия общ дом. Доказва го, за жалост отрицателно, срамната война, на която сме очевидци “.

Трета международна война на части

Папата се спря още веднъж на войната в Украйна, като показа какъв брой отвратително е за тези от неговото потомство да видят какво се случва, образец за „ остарялата логичност на властта, която към момента господства в по този начин наречената геополитика “.

„ Историята на последните седемдесет години го потвърждава: районни войни в никакъв случай не са липсвали, по тази причина споделих, че бяхме в третата международна война на части. По малко на всички места, до тази, която има по-голямо измерение и заплашва целият свят. Но главният проблем е същият: ние продължаваме да управляваме света като „ шахматна дъска “, където мощните учат ходовете, с цел да разширят господството в ущърб на другите “.

Необходим е различен метод за интернационалните връзки

„ Не единствено други оръжия, други наказания “, е отговорът на това предпочитание за владичество, сподели папата и импровизирайки добави:

„ Срам ме беше, когато прочетох, че група страни са се заели да изразходват два %, имам вяра, или два на хиляда от Брутният вътрешен продукт за закупуването на оръжие, като отговор на това, което се случва в този момент... това е полуда! Истинският отговор, както споделих, не е други оръжия, други наказания, други военно-политически съюзи, а различен метод, друг метод на ръководство на света: един глобализиран свят, един различен метод и за определяне на интернационалните връзки “.

Войната, резултат от логиката на властта, която би трябвало да бъде изменена

Войната в Украйна е резултат от „ остарялата логичност на властта, която към момента господства в по този начин наречената геополитика - акцентира папата- логичност, която би трябвало да бъде сменена с грижата “. Папата разясни, че точно заради тази причина приказва за това с членовете на Италианския женски център, тъй като е „ съдружие на дамите и дамите са основните настоящи лица на тази смяна, несъмнено, на това превръщане. При изискване – посочи – да не бъдат хомологирани от системата на преобладаващата власт “.

„ Идва часът, пристигна часът, в който призванието на дамите е приключено в цялост, часът, в който дамата придобива въздействие, лъчение, мощ, в никакъв случай не достигнато до момента в обществото (Послание на Павел VI към жените) “

Папа Франциск цитира откъс от Свети Павел VI в края на Втория ватикански събор, в който папа Монтини, отбелязвайки смяната на обществото, вижда опцията дамите „ пропити с духа на Евангелието “ да „ оказват помощ на човечеството да не се разпадне “. Франциск удостовери това, като повтори убеждението, че дамите „ могат да трансформират системата, в случай че съумеят, по този начин да се каже, да трансфорат властта от логичност на владичество в логичност на служене, на грижа “.

Силата на дамите е огромна

Тази смяна на манталитета, акцентира Франциск, визира всички. На това ни научи Исус, само че също и човек като Ганди и безбройните светци и светици, които накараха „ човечеството да пораства със свидетелството на живота, прекаран в работа на Бог и близък “.

Но това е също – бих споделил на първо място – школата на безчет дами, които са култивирали и пазили живота; на дами, които са излекували недостатъци, които са излекували рани, които са излекували човешки и обществени рани; на дами, посветили мозъците и сърцата си на образованието на новите генерации. Силата на дамите е голяма! Има една сентенция – повече от сентенция е размисъл: в случай че един по-скоро млад мъж остане вдовец, мъчно ще се оправи самичък. Мъжът не може да търпи такава огромна самотност. Ако една жена остане вдовица, тя се оправя с това: тя носи фамилията, тя носи всичко. Ще ми обясните ли къде е разликата? Женският талант: това е женският талант.

Това е, което и вие желаете да живеете - заключи папа Франциск – „ и за всичко това ви благодаря и ви предизвиквам да продължите напред “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР