На вниманието на алчните търговци: ДАНС и прокуратурата проверява липсата

...
На вниманието на алчните търговци: ДАНС и прокуратурата проверява липсата
Коментари Харесай

На вниманието на алчните търговци: ДАНС и прокуратурата проверява липсата на инсулин!

На вниманието на алчните търговци: ДАНС и прокуратурата ревизира неналичието на инсулин! И с право, тъй като от него зависи във всеки един миг животът (без преувеличение) на десетки хиляди диабетици.

Проблемът с дефицита на инсулин е продължителен и се обостря от време на време. Това разяснява министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

Той уточни, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след ограниченията на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.

„ Основният проблем е обвързван с търговците на едро – няма връзка сред тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един дефицит, изключително в по-отдалечените региони “, съобщи Хинков.

Според него казусът не е толкоз сериозен и няма мотив за терзание. Здравният министър не изключи да има случаи на противозаконен експорт на инсулин, макар възбраната на здравното министерство.

„ Беше изнесена информация от ДАНС – освен за инсулин, само че и за други медикаменти. За съответни компании, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях “, добави Хинков.

Той счита, че евтините медикаменти трайно изчезват от българския пазар. Логично от удара най-вече да пострадат пенсионерите, които харчат главно перо от мизерните пенсии в аптеката.

„ Има медикаменти в психиатрията, които от дълго време изчезнаха. Така е, тъй като притежателят на разрешението за приложимост няма сметка от тези ниски цени, които има тук “, съобщи Хинков.

Министърът на опазването на здравето сподели още, че ще удължават от време на време възбраната за експорт на инсулин, с цел да бъдат обезпечени нужните количества за българския пазар.

Въздушната здравна помощ

След месец би трябвало да започва въздушната здравна помощ. Трябваше да се случи в края на февруари, само че има спомагателни механически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който дойде в България, оправда се министър Хинков.

Медицинският хеликоптер би трябвало да бъде дооборудван и по тази причина има известно закъснение, добави той. Тече и образование на личния състав, който ще го обслужва.

Създадена е и специфична диспечерска работа за въздушната помощ, като част от системата за въздушна здравна помощ.

За болница „ Пирогов “

На въпрос за инспекцията на Агенцията за държавна финансова ревизия в болница „ Пирогов “ Христо Хинков сподели, че тя още не е завършила.

„ Нямам окончателния отчет, само че знам по неофициални данни, че този отчет, който се чака да бъде показан в министерството, удостоверява данните от одитния отчет, който ми даде право да уволня шефа на „ Пирогов “, сподели здравният министър.

Той уточни, че в първия одитен отчет, в който е разкрил нарушавания, има три обособени елементи – законови и финансови нарушавания, втората е здравната част, и третата – за снабдяването с медикаменти. По думите на здравния министър нарушаванията по първата част са най-доказуеми и ясни – има директни нарушавания на Закона за публичните поръчки.

На въпрос дали към момента желае оставката на шефа на „ Пирогов “, Хинков отговори: „ Аз съм го уволнил, не желая оставката му “.

За здравния министър доста от шефовете на лечебни заведения са политически назначения. Според Хинков шефът на „ Пирогов “ „ спада в хипотезата, че е назначен по политически аргументи “.

Относно състезанията за шефове на лечебни заведения Христо Хинков сподели, че съображението е, че откакто той си отива като министър след ротацията, е редно идващият министър да реализира тези състезания.

Хинков беше безапелационен, че след ротацията няма да остане на поста, макар че е бил увещаван да не си потегля.

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България и категория Здраве.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР