На Великден, най-светлият християнски празник, много хора са хапнали доста

...
На Великден, най-светлият християнски празник, много хора са хапнали доста
Коментари Харесай

Преядохте Ли На Великден? Ето Какво Ще Се Случи С Тялото Ви

На Великден, най-светлият християнски празник, доста хора са хапнали много месо и яйца едновременно. Вероятно повече, в сравнение с би трябвало. Това пък значи, че могат да прекалят с приема на протеин, който въпреки и доста потребен за тялото, си има здравословен предел.

Нежеланите резултати от преяждането с яйца и агнешко, преди всичко, ще се почувстват като тежест в стомаха, само че могат да се проявят и в цялото тяло. Вредният резултат би могъл да е още по-голям и в случай че до през вчерашния ден е спазван пост, по тази причина на първо място – внимавайте с количеството и планирайте разходка денем. Съвети за това какви са признаците на неприятното преяждане и какво е противодействието им, Списанието “Бизнес инсайдър”, уеб сайтът на Националната здравна работа на Англия и профилираната страница за здравословен живот Authoritynutrition.com, представени от Блиц, разказват…
Спорът за яйцето
Яйцата години наред бяха подложени на критика като източник на огромно количество холестерол и преносител на салмонела, по тази причина в доста западни страни, в това число Съединени американски щати и Англия, управляващите препоръчваха да се употребяват рядко и с внимание. Междувременно обаче многочислени изследвания потвърдиха изгодите от този артикул, които накараха здравните служби да смекчат тона.

Всъщност яйцето е нискокалорично, само че доста хранително. Засища и оказва помощ за трупането на мускули, по тази причина е част от доста типове диети. Богато е на протеин, витамин А, В2, В12 и витамин Д, холин, фолиева киселина, йод, калий, магнезий и калций. Жълтъкът е с високо наличие на холестерол, само че най-вече от “добрия” тип, който подкрепя функционалностите на черния дроб и мозъка, както и на антиоксиданти, които пазят очите.

Засега няма прецизен отговор на въпроса какъв брой яйца са потребни дневно. Официалните здравни служби предлагат до към 7 на седмица, само че проучвания са посочили, че и 2-3 дневно имат потребен резултат върху здравето и уравновесения хранителен режим. При всички случаи управляващите предлагат да не се употребяват сурови или рохки, а след обстойна топлинна обработка, с цел да се заобикаля рискът от бактериални болести.
Колко яйца са прекалено много яйца
Здравословната доза протеин дневно е равна на тежестта, умножено по 0.8. Т.е. един 70-килограмов човек (средното тегло на българите е към 74 кг) би трябвало да яде до към 56 гр. на ден. Всичко от горната страна може да има вреден резултат, изключително в случай че прекаляването е редовно.

 В едно приблизително или огромно кокоше яйце по европейските стандарти се съдържат към 7-8 гр протеин. Това значи, че нашият 70-килограмов човек би могъл да изяде до 7 яйца, преди да почувства отрицателните резултати от предозирането. Като това обаче би трябвало да е единственият му източник на протеин за целия ден. А на Великден още по-сериозен банкет на белтъчини идва от агнешкото месо – в 100 гр агнешко се съдържат към 25 гр протеин.
Какви могат да бъдат резултатите
– Дехидратация

Храносмилането и разграждането на протеинови храни създава второстепенен азотен артикул, наименуван урея (карбамид), който се отделя в бъбреците и по натурален път излиза на открито с урината. Тялото обаче концентрира запасите си от вода там, с цел да изкара съединението по-бързо, което може да докара до дехидратация към и след преяждането. Решението е много просто – банкет на повече вода и течности по време на празничното пиршество.

– Подуване и запек

Колкото и да са потребни яйцата и месото, те не обезпечават фибрите, нужни на стомаха за лесното напредване на храната през червата и отделителната система. На ден са целесъобразни по 25-35 гр за естественото действие на системата. Липсата им може да докара до газове, отичане и констипация. Решението още веднъж е елементарно – наложително салата от пресни зеленчуци на трапезата, и то в огромни количества. Доматите, краставиците, морковите, цвеклото, марулата и тиквичките са изключително богати на фибри. За десерт – плодове, вместо козунак.

– Натрупване на мазнини

Приемът на огромна доза белтъчинни храни значи и огромно количество калории, които пък в случай че не се изразходят, се натрупват в запас. Калориите в едно яйце са относително малко – към 100, само че в дребна порция агнешко месо (100 гр) са към 300. Без значение е за организма дали непотребните калории идват от протеинови, въглехидратни или мазнинни храни – те остават, когато са допълнително и изключително в случай че метаболизмът не се оправя задоволително бързо с обработката им – нормално при възрастните и хората с наднормено тегло. Решението е да се дава цялостна отмора от най-малко два часа на стомаха да обработи погълнатото и да се комбинира с разходка.

– Загуба на калций

Разграждането на белтъчини освобождава киселини в кръвта, а тялото употребява калций, с цел да разгради тези киселини. Проучвания демонстрират, че при продължителни протеинови диети това може да се отрази на здравето на костите, като организмът се пробва да откри още запаси на калций, с цел да се бори с храната. Успокоението в тази ситуация е, че Великден е единствено един ден и не би могло да се стигне до подобен резултат, стига навикът за преяждане с яйца и месо да не продължи с месеци.
Източник: secret.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР