На Велика събота Благодатният огън слезе в църквата при Гроб

...
На Велика събота Благодатният огън слезе в църквата при Гроб
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

На Велика събота Благодатният огън слезе в църквата при Гроб Господен в Йерусалим, предадоха международните медии, представени от БГНЕС.

Благодатният огън слезе в Кувуклия - параклис в центъра на църквата "Възкресение Христово ",

в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има изключително почитана от всички християни плоча, под която се намираше гробницата на Иисус Христос.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която приказва още деятел Петър ,

и се счита за реликва за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден посредством молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се назовава "чудото на слизането на Благодатния огън ".

Тази година Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия реши да не изпраща делегация за Благодатния огън

до Светия град Йерусалим поради неподходящи условия.

Днес стартира раздаването на Благодатния огън, съхраняван от предходната година. Тази година това става в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Свещенослужителите, получили Благодатния огън, ще го занесат в своите епархии,

с цел да бъде донесен на вечерните богослужения на Велика събота, след които ще бъде известено Христовото Възкресение в среднощ.

Сред първите, които пристигнаха да вземат от Благодатния огън, бе иподякон Димитър от храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен " в София.

"Усещането е неописуемо, няма аналог, няма съпоставяне, то е неземно ", сподели той, откакто получи Благодатния огън.

"Това не е елементарен пламък. Съприкосновението с тези измерения кара човек да го полазят тръпки ", уточни още иподяконът.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР