На Варна й липсва система за ранно прогнозиране на екстремални

...
На Варна й липсва система за ранно прогнозиране на екстремални
Коментари Харесай

Експерт обясни защо се наводняват ключови места във Варна при по-сериозен валеж

На Варна й липсва система за ранно прогнозиране на екстремални феномени. Няма и нужната метеорологична мрежа от станции в самия град. Това мнение изрази пред Дарик Людмил Икономов, изпълнителен шеф на Института за екологична рационализация. 

Локалната система за ранно прогнозиране на екстремални феномени би могла да предизвести за огромно количество проливен дъжд по-малко от час преди той да се изсипе, счита експертът.

" В момента разполагаме с общата прогноза на Национален институт по метеорология и хидрология. Те не вършат прогнози за идващите 2-3 часа. Те вършат прогнози, само че на по-раншен стадий, когато доста неща могат да се случат от момента, в който е направена прогнозата, досега, в който се случва събитието ", посочи Икономов, който е и началник на екипа, изготвил Екологичната оценка към Общия организационен проект на Варна.

Благодарение на измененията в климата, огромните наводнения към този момент не стават както преди на 20, 30 или 50 години, а един път на 5-10 години. Големите дъждове, които се изляха във Варна през юни, не са нищо извънредно и напълно не са екстремално събитие, означи още специалистът. 

Ключови места в града се наводняват и поради неналичието на цялостна идея за отводняване на урбанизираната част, счита Людмил Икономов. Според него несъразмерното застрояване на града също способства за наводнение на здания и уреди при по-сериозен дъжд. 

Местната власт трябваше да покаже плана за новата част на бул. " Левски ", с цел да не се тормозят варненци от наводнения край новата градска автомагистрала. Според екоексперта може да се окаже, че риск има. 

Шефът на Института за екологична рационализация разкри, че гледа оптимистично на реконструкциите на двата охранителни канала в " Аспарухово ", които могат да поемат обилни потоци и снижават доста риска от ново унищожително наводняване в квартала. Притеснителното обаче са покритите сектори. Според Икономов е нямало основателна причина част от каналите да бъде покрита. 

Топографски модел на целия град от Франга до морето би оказал помощ на Варна  да понася по-леко поройните дъждове, счита Икономов. По думите му в него би трябвало да се моделират деретата и отводнителните канали, като се вземат поради и антропогенните бариери, построени от индивида.  Един подобен модел би коствал 300 000 лв. и би оказал помощ на локалната власт да не понася рецензии при всеки по-сериозен дъжд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР