На въпрос, че Европейският център за политики е завел дело

...
На въпрос, че Европейският център за политики е завел дело
Коментари Харесай

Терзиев: Заставам зад решението за новата организация на движението по бул. Патриарх Евтимий

На въпрос, че " Европейският център за политики е завел дело против решението за организация на придвижването и дали счита, че има някакви нарушавания, тъй като те се базират от разпоредба от 2017 година, столичният кмет отговори: " Според екипа няма, в случай че има, съдът ще излезе с решение ".

Попитан дали се тормози, че има митинги против решение, което би трябвало да облекчи придвижването, Васил Терзиев сподели, че би трябвало да е ясно, че е застанал зад това решение, добавя Българска телеграфна агенция. " Аз имам вяра в целесъобразността на този план и че измененията, които се вършат в дълготраен проект, са за положително и това, което от време на време се изпуска, е че това е единствено една дребна част от измененията, които се вършат. Никой не е ням, чуваме ги хората за паркоместата и търсим решения. Търсим къде да осъществяваме подземни паркинги, имаме няколко местоположения, само че не може всичко да стане едновременно ", съобщи кметът на София.

Той означи, че не може градът да стои в застой, тъй като всичко не е идеално. " Всяка една смяна е мъчителна и когато беше затворен бул. " Витоша ", когато се вкараха зоните, когато ни накараха да слагаме колани, когато трябваше да се научим да стопираме на пешеходни пътеки и да приемем, че пешеходците имат права ", сподели Терзиев.

Попитан за разговора с жителите, кметът на София отговори, че откъм връзка си дава сметка, че е можело да премине по друг метод . " Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се изправим, още по-рано да се стартира да се приказва. Това е план, който е бил дискутиран доста пъти през годините и това е доста значимо да се знае. Това не е план, за който са се сетили " Спаси София " или кметът Терзиев, това е план, който е заложен в проекта за устойчива градска подвижност от над 10 години и е препотвърден в разнообразни отчети на непознати архитекти, които са се занимавали с градоустройство на градовете ", сподели Васил Терзиев.

" Ако падне решението в съда, ние сме потвърдили, че се съобразяваме с решенията на съда и ги изпълняваме . Четем законите, четем наредбите и в случай че падне, ще се промени ", съобщи кметът на столицата.

Васил Терзиев разяснява тематиката за новата организация на придвижването по бул. " Патриарх Евтимий ", откакто взе участие със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в откриването на 14-ия Софийски фестивал на науката в " София тех парк ".

 

Работи се за обезпечаване на по-голяма бистрота и изясненост по процедурите на публичните поръчки, сподели Васил Терзиев по време на среща с представители на управлението на Камарата на строителите в България (КСБ), оповестиха от Столична община на уеб страницата си.

На срещата е разисквана работата по Капиталовата стратегия и капиталовите планове за тази година, както и въпроси, свързани с възстановяване качеството на работа, прозрачността при провеждането на публични поръчки и индексацията. От страна на Столичната община (СО) присъединяване са взели и зам.-кметовете по " Финанси и опазване на здравето " Иван Василев и по " Правен и административен надзор " Никола Лютов.

По думите на Терзиев задачата е да бъде ясно какви са техническите задачи, което е значимо за повишение на условията за качество, да има бистрота и предвидимост и да се даде по-дългосрочен взор какво и къде ще се извършва.

Важно е да се реализира по-високо качество, счита кметът и акцентира, че единственото, което Столичната община желае от строителите, е обектите да се извършват качествено и в период. Васил Терзиев осведоми също, че продължава подготовката на платформа за картиране на плановете, които общината ще извършва. Целта е те да са обществени и забележими, добави той.

Във връзка с оповестяване на публични поръчки от районните администрации се възнамерява това да се прави от централизирано звено към общината, сподели кметът.

Зам.-кметът Иван Василев осведоми, че се работи по осъществяването на Капиталовата стратегия на общината. Той заяви, че Столичната община има подписани съглашения за финансирането на 19 плана на обща стойност над 50 млн. лева От тях 10 са подадени от региони на София, а другите - от Столичната община, изясни Василев. Очаква се скоро сключване на съглашение по утвърдени планови оферти. Това са планове, които ще се извършват с финансиране от така наречен Общински фонд по утвърден лист към държавния бюджет.

От КСБ попитаха за плануваните вложения в бранш ВиК. Зам.-кметът Василев съобщи, че стартира построяването на канализационни обекти в кв. " Обеля ", продължава работата в кв. " Драгалевци ", в регионите " Банкя ", " Нови Искър ". Предстои в края на май да започва строителството на канализация по ул. " Едуард Генов ". Планират се публични поръчки за създаване на промяна на р. Драгалевска и други, добави Василев.

По отношение на планове по ОПОС 2021 - 2027 за канализация в развой на подготовка е втори стадий - Изграждане на ВиК инфраструктура в София на приблизителна стойност 230 млн. лева В момента са прегледани няколко плана, само че те са върнати за премахване на забележки.

Кметът Терзиев осведоми също, че се планува оформянето на така наречен " зони за интервенция ". Това са бизнес или индустриални зони, в които би трябвало първо да бъде построена нужната инженерна инфраструктура и по-късно да се пристъпи към създаване на здания. По този метод съгласно него се обезпечава нужното за развиване на цялата зона, а не се работи на парче.

По време на срещата бяха разисквани и въпроси, свързани с настояването на строителите за индексация. Към момента се извършва решението на предходния Столичен общински съвет за индексация от 15%. Екипът на кмета Терзиев пое ангажимент да се организира взаимна среща с Министерство на финансите, Министерство на районното развиване и благоустройството и на нея да се обсъдят въпросите, свързани с индексацията.

Камарата бе показана от инж. Илиян Терзиев, ръководител на КСБ, и инж. Любомир Качамаков, инж. Благой Козарев, инж. Светослав Глосов, инж. Егмонт Якимов, инж. Стефан Тотев, арх. Иван Несторов и Ренета Николова, основен редактор на в. " Строител " и пълномощник.

Българска телеграфна агенция напомня, че някои от строителните действия, по които към момента се работи в столицата, са разширението на бул. " Филип Кутев ", както и изглаждането на детска градина с осем групи в ж.к. " Стреблище ". Обектите бяха тествани от зам.-кмета по финанси Иван Василев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР