На важната за Карлово историческа дата-3 октомври, когато е роден

...
На важната за Карлово историческа дата-3 октомври, когато е роден
Коментари Харесай

Карлово става град на младостта и духовността, студенти и преподаватели от СУ ще творят там

На значимата за Карлово историческа дата-3 октомври, когато е роден е Евлогий Георгиев, един от двамата братя-големи донори, кметът на общината доктор Емил Кабаиванов заяви значими вести. Пред БЛИЦ градоначалникът сподели, че се връща от среща в президенството с представители на Софийския университет.

Стартира взаимна самодейност сред община Карлово и висшето образователно заведение, основано от братята Евлогий и Христо Георгиеви. Събитието ще се организира се под патронажа на президенството и касае възобновяване на вилата на Евлогий Георгиев, която е знаков монумент на културата за подбалканския град. Този монумент на културата е общински, преди 4 години локалната власт създаде архитектурен план за възобновяване на постройката, която в този момент е в плачевно положение и тъне в съсипия.

„ Първата ни стъпка ще бъде да убедим Министерството на културата, че статута на обекта би трябвало да прерасне в обект от национално значение. Финасирането ще бъде съвместно-от общината, Софийския университет, следващата година той празнува 130-годишнина от основаването си. Ще се търси и европейско финансиране, с цел да стане действителност поетапното възобновяване на вилата. След реконструкцията на постройката ще я осъществим със наличие. Тук ще бъдат провеждани тематични симпозиуми с преподаватели и студенти от СУ по публицистика, история, студенти в региона на изкуствата. Идеята е дружно с създатели от карловска община тази вила да ражда интелектуален и нравствен артикул “, заяви кметът.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР